Szent Iván-napi búcsú és szerb nemzetiségi nap

2023.07.08. 12:06

Ünnepel a székesfehérvári szerb közösség (Videóval)

Szent liturgiával kezdődött a székesfehérvári szerb ortodox templom védőszentjének Szent Ivánnak ünnepe szombaton délelőtt. A templomot 243 évvel ezelőtt szentelték fel.

Kecskés Zoltán

A helyi egyházközség legnagyobb ünnepe minden esztendőben a templombúcsú.

Fotó: Kecskés Zoltán / FMH

Eucharisztikus hálaadásra gyűltek össze a hívek a Rác utcában található Isten házában, ahol az ünnepi szent mise keretében a püspök felszentelte a kalácsot és koljivót, azaz a keleti rítusú keresztények szakrális eledelét.

Ismét szép számban gyűltek össze a hívek közös imára.
Fotó: Kecskés Zoltán  / FMH

Mindeközben a templomudvaron kézművesek készülődtek a VII. Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Napra, melynek programjai között vásár és színpadi produkciók szerepelnek. 14 órakor a Szabad Színház Bábelőadását élvezhetik az érdeklődők, majd a hivatalos megnyitót követően (15 óra) Szerb Nemzetiségi együttesek lépnek a színre. A megfelelő mennyiségű folyadék- és táplálék bevitelről egész napos büfé gondoskodik a templomkertben.

Bízunk benne, hogy a Tűzzel-vassal Fesztivál után újra élettel telik meg a Rác utcai Skanzen, ahol a hagyományok és vallás iránt érdeklődők megtapasztalhatják, hogy egy ilyen kis közösség hogyan tudott évszázadokon keresztül életben maradni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában