Hova járnak a dunaújvárosiak?

2023.07.05. 21:42

Ezeket a hazai és külföldi üdülőhelyeket célozzák meg idén a városban élők

Javában zajlik a nyár, sőt, lassan már a felén is túl vagyunk, az elmúlt hetekben pedig a hőség is megérkezett. Bár néha egy-egy kiadós eső kíséretében érkező hűsítő vihar is megtalálja hazánkat, az természetesen nem tántorít el senkit attól, hogy megkezdje jól megérdemelt nyári pihenését.

A hévízi tófürdő nem csak a dunaújvárosiak körében népszerű – sokan választják úti célul a hazai desztinációk egyikeként

Fotó: Németh András Péter/Szabad Föld

Biztosan mindenkinek zsúfoltig telt a közösségi média az ismerőseik által megosztott, nyaralós posztokkal, tengerparti képekkel, túrázós videókkal. Eljött ugyanis az évszak legmelegebb hónapja, a forró nyári napokat pedig egyeseknek a vízközeli pihenés teszi elviselhetővé, mások azonban ekkor élvezik igazán az aktív, sportos programokat. 
Akár belföldi, akár külföldi utazás van tervben, a nyaralástípusok közül évről évre a vízparti, fürdős pihenés viszi a prímet. Legyen az aquapark, gyógyfürdő vagy tóparti kikapcsolódás, nyáron kétségtelenül a vízközeli henyélésre van a legnagyobb igény. Ugyanakkor a természet lágy ölén töltött, túrával, kalandos felfedezésekkel színesített aktív kirándulások, valamint a klasszikus, városnézős barangolások is népszerűek. 
A nyaralások desztinációja, hosszúsága és tartalma azonban nagyban függ a költségektől is. A K&H első negyedéves felmérése alapján megtudhattuk, hogy a magyarok utazási kedvét nagyban mérsékelték az emelkedő árak és a bizonytalanság. Meghatározó csökkenést mutatott a legalább ötnapos belföldi vagy külföldi utazást tervezők aránya, emelkedtek viszont a vakációra szánt költségek: ezen a nyáron tízből majdnem négyen 100-300 ezer forintot költenének nyaralásra, azaz a lazításra fordított összeg a tavalyi 247 ezer forintról idén átlagosan 296 ezer forintra emelkedett. 
Az előző években a pandémia tett keresztbe a pihenni vágyóknak, idén azonban a nemzetközi gazdasági helyzet növelte infláció nehezíti meg az emberek helyzetét. Számos nyaraló törekszik a spórolásra, így sokan inkább a szezon előtt vagy azt követően vágnak neki a vakációnak. Nagy népszerűségnek örvendenek továbbá a last minute utak, a hostelek, az önellátó szállások és az ingyenes programok, hiszen ezekkel rengeteget takaríthat meg az ember. 
Utazási terveikről Dunaújváros lakosait is megkérdeztük, akik elmondták, idén nyáron hol töltődnek majd fel.

Radó Brigi négynapos külföldi nyaralás során tervezi kipihenni az év fáradalmait. A kiruccanásoknál számára általában a relaxáció kerül fókuszba, inkább a gyönyörű látvánnyal egybekötött lazítás a fontos, amikor úti célok közül válogat. Hozzátette, nem mindig külföldi desztinációt szemel ki magának, sokszor az itthoni lehetőségek közül válogat.

Radó Brigi külföldet célozza meg, méghozzá négy napra
Fotó: Laczkó Izabella

Várkonyi Zsolt: – Személy szerint szeretem felfedezni a környező országok legszebb tájait. Idén egy Moldva-parti kisváros az úti cél, részben mert feleségemmel együtt mindketten kedveljük a régi városokat, és nem utolsósorban a sör is kiváló. Ezenkívül még nyáron az elmaradt családlátogatásokat is bepótoljuk majd.

Várkonyi Zsolt a környező országokat szereti felfedezni
Fotó: Laczkó Izabella

Evelin elmondta, idén nem tervez nyaralást, hiszen kislánya, Henrietta még nem áll készen egy hosszabb útra. Anita szintén kihagyja a kirándulást ebben az évben, azonban megjegyezték, a vakációk alkalmával aktív kikapcsolódás helyett inkább a pihenést preferálják, így leggyakrabban az ország különböző termálfürdőit célozzák meg, mint például Hévízt.

Evelin és Anita sem tervez hosszabb nyaralást idén
Fotó: Laczkó Izabella

Forrás: duol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában