Hallgassa meg!

2023.07.18. 17:00

Az erődrendszer, amit soha nem törtek át: Szabó József János hadtörténész a FEOL Podcastjában

Szabó József János hadtörténésszel minap a pákozdi katonai emlékparkban találkoztam, ahol történelmi sétán kalauzolta végig a látogatókat.

Tihanyi Tamás

Szabó József János hadtörténésszel végig haladtunk a pákozdi katonai emlékparkban létesített harcárkon, amelynek kialakításához szakértelmével járult hozzá. A bemutató útról készült videofelvételt rövidesen láthatják a FEOL-on

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Beszélgetésünk elején egy könyvet tettem elé azzal a céllal, hogy aláíratom, aztán amikor kinyitotta az Árpád-vonalról írt régi kötetét, kiderült: a nekem szóló dedikáció több mint húsz évvel ezelőtt már megtörtént. Azóta magam is jártam az egykori erődítés helyszínein, a Gyimesi-szorosban és az Úz-völgyében, volt tehát mit kérdeznem a legendás erődrendszerről, amit katonai értelemben soha nem törtek át, amiről már a második világháború befejezése előtt írtak a szovjet hadmérnöki folyóiratban, amelynek felépítéséről francia egyetemeken tanítanak. Hiszen megállította a Vörös Hadsereget, míg a Maginot-vonal alkalmatlannak bizonyult arra, hogy teljesítse feladatát. Beszélgetésünk során nem kerültük meg a jelenlegi ukrán-orosz háború tanulságait és kérdőjeleit sem, majd bejártuk együtt a pákozdi Mészeg-hegyen létesített harcárkot. Tartson velünk a FEOL Podcastjában!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában