Megemlékezés

2023.07.11. 13:44

Az Edda gitárosa harminc éve Velencén lelte halálát - az emlékműnél jártunk (videó)

Harminc éve, 1993. július 10-én hajnalban Agárdon lelte halálát Kun Péter, az Edda gitárosa. „Kunos” emlékműve ma is látogatható Velencén, mi is megtettük.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Tragikus baleset helyszínének állít emléket a gitár formájú emlékmű Velencén, a 7-es főút 47-es kilométerszelvényénél. Kun Péter, az Edda gitárosa lelte itt halálát éppen 30 évvel ezelőtt. A legendás agárdi Edda-táborból indult a zenész motorjával, aki után testőrt küldtek. Személygépkocsival hajtott utána a sofőr, ám arra nem számított, hogy Kunos megfordul az úton. Halálra gázolta az utána küldött autó a motorost. Az akkori eseményekről az 1993. július 12-i Fejér Megyei Hírlap is megemlékezett, felelevenítve a megelőző ünnepi eseményeket: „Szombat hajnalban azonban bekövetkezett a tragikus baleset, melyről a tábor résztvevői érthetően csak keveset tudnak. Ők ugyanis az agárdi Popstrandon klubszerű keretek között ünnepelték Gömöri Zsoltot, az együttes billentyűsét, az ifjú apát, akinek az előző napon gyereke született.”

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A tragikus eseményről Turbók János, az Edda-táborok szervezője is megemlékezett, az akkori történéseket elevenítette fel posztjában. Mint meséli közösségi oldalán, mikor tudomást szerzett a halálesetről, kérte, hogy küldjék haza a tábort, de ne okozzanak pánikot, ne árulják el Kunos halálát. Így emlékezik: „Attila is elment, hazamotorozott! Órákkal később felhívott a székesfehérvári Szent György Kórház igazgatója, hogy az Eddások megszállták, a kórházat!” Ám a történtek természetesen kitudódtak: „Mivel az Eddások - végül - megtudták az igazságot, visszahívtam Pataky Attilát, Agárdra. Attila kora este, óriási lélekjelenléttel tájékoztatta a megfogyatkozott! Tábort, a tragédiáról.” Majd pedig hozzátette: „Valaki elvette a Popstrandtól az Eddát! Kunos, Te velünk maradsz!” – utalva ezzel arra, hogy az idei évben már nem a Popstrandon ad koncertet az Edda.

Közben pedig meglátogattuk a Kunos emlékművet, ahol harminc éve a tragédia történt. Az emlékmű mellett egy másik, fából készült változat is áll.

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában