Hegyre fel!

2023.06.04. 15:00

Túra a legapróbbakkal együtt

Különleges túrára került sor a minap a Szár-hegyen, amelyet a résztvevők kisgyermekeikkel együtt tettek meg annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a helyi természet értékeinek megőrzésére.

Tóth Sándor

A szár-hegyi túra indulás előtti csoportképe kicsikről és nagyokról

Fotó: Kosztolányi Éva

A kezdeményezés a szár-hegyi természetvédőkhöz kötődik azzal a céllal, hogy a résztvevők lássák és fedezzék fel, milyen értékek vannak a környezetükben és fogjanak össze a hegy megóvásáért. Különös tekintettel arra, hogy a Szár-hegy egyre nagyobb területét vonták az utóbbi hónapokban bányaművelés alá.

A hegymenetet szakavatott túravezető, Kovács Gergely Károly, a „Völgy-Híd” Természetvédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke irányította, míg a Duna-Ipoly Nemzeti Park részéről Staudinger István területvezető/természetvédelmi őr csatlakozott a csoporthoz. Velük együtt több mint harmincan tették meg a természetvédelmi terület tanösvényén vezető kirándulást. Mint Nász-Karóczkay Zsófia, a túra egyik szervezője lapunknak elmondta, a résztvevők többsége kisgyermekükkel érkezett, így közel fele volt a felnőttek és apróságok aránya. A gyönyörű napsütéses május végi napot a gyerekek részére még emlékezetesebbé tették a Köves/s/ Fehérvár apró, ámde odafigyeléssel fellelhető festett kövei, amelyeket a túraútvonal környékén rejtettek el. A Kőszárhegyen és Polgárdiban élők mellett fehérváriak is érkeztek a szár-hegyi programra. Többen először jártak a környéken, s rácsodálkoztak arra, hogy pár kilométerre a várostól

ilyen szép természeti környezet is található, ahol az őshonos növények, fák mellett többféle madár – köztük a szép színes gyurgyalagok – és állat él. Nem beszélve arról a panoráma kilátásáról, amely Székesfehérvárra és a Vértesre is rálátást biztosít. A hegyre jellemző flóra és fauna mellett különleges ásványok, kőzetek lelőhelye, nem beszélve olyan régészeti nevezetességeiről, mint a kőszárhegyi ezüstállvány és a Seuso-kincs, amelynek egyik lelőhelye lehetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában