Faültetés

2023.06.07. 16:00

Petőfi körtefája Pusztaszabolcson is gyökeret ereszt

Hatvannál is többen gyűltek össze a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány Béke utcai Tájházának kertjében, hogy ünnepélyes keretek között ültessék el Petőfi körtefáját és további öt őshonos gyümölcsfa csemetét.

Héjj Vivien

A Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány civil önkéntesei is bekapcsolódtak az ültetésbe

Forrás: Alapítvány

Az eseményen a Harmónia Nyugdíjas Klub énekkara népdalokkal és Petőfi Befordultam a konyhára című megzenésített versével fogadta a közönséget, majd Csikós Istvánné A négyökrös szekér, Bölcskei Györgyné a Mi kék az ég! című Petőfi verset szavalta.

A megjelenteket a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány alapítója, Czöndör Mihályné üdvözölte a megjelenteket, s felidézte, Molnár Istvánné hívta fel az alapítvány figyelmét a Magyar Kultúráért Alapítvány pályázatára, ami lehetővé tette, hogy Pusztaszabolcson is elültethessék Petőfi körtefáját. Elhangzott, az őshonos fák ültetése megadja egy Tündérkert kialakításának lehetőségét, amely az elődök fennmaradt ismerete, tudása mellett, az itt szervezett programokkal, találkozásokkal közösségi térré is alakítja a kertet, összetartja a közösséget.

Vigyázó kezek helyezték földbe Petőfi körtefáját

Bartókné Piller Magdolna, az alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette Petőfi körtefájának történetét, majd Kányádi Sándor Haldoklik az öreg tanú című versét szavalta.

– A legszebb magyar szavunk a gyümölcs. Az ember küzdésének, munkájának megvan a gyümölcse, a szerelem gyümölcse a gyermek. A teremtés a Paradicsommal kezdődik, koronázási jelképeink közt szintén ott az Országalma szimbolikus üzenettel, és a régi időkben az újszülötteknek is gyümölcsfát ültettek. Visszatekintve a múltba azt látjuk, hogy a Kárpát-medence magyarsága már a kora középkorban gazdag gyümölcsészeti kultúrával rendelkezett. Óriási fajtagazdagság alakult ki az elmúlt évszázadok során. Gyümölcsészetünk éppen úgy szerves része a kulturális örökségünknek, mint nyelvünk, népdalaink, táncunk – idézte Kovács Gyula pomológus gondolatait.

Az eseményen a Harmónia Nyugdíjas Klub énekkara dalolt
Forrás: Alapítvány

A Kovács Gyula pórszombati erdész által oltott Petőfi körtefáját Molnárné Marika és az alapítvány civil önkéntesei ültették el. A Mátyás király bőralmafát Rumpler Istvánné vezetésével a pusztaszabolcsi civilek, Benedek Elek kékalmafáját Kovács Lajos vezetésével a jelenlévő óvodai, általános és középiskolai pedagógusok tették végső helyükre. A Mátyás király által kedvelt sárkörtefát Gelencsér Gáspár és felesége a helyi vállalkozók nevében, Rákóczi szilvafáját Barta Kázmér és Végh Mónika a helyi Agrár Zrt. képviseletében ültette el. A mézédes medesi cseresznyefát Pusztaszabolcs lakóit képviselve Ármai Józsefné és a megjelentek helyezték a földbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában