Frissen Fejérből

2023.05.02. 14:00

Zacher Gábor nem kímélte az előszállási publikumot

A legismertebb magyar toxikológus minden megnyilvánulása fajsúlyos: előszállási előadásának középpontjában a függőségeink, mindennapi mérgeink álltak.

Kecskés Zoltán

Zacher Gábor ismét megmondta a frankót.

Fotó: KZ

Telt ház fogadta a más rangos címei mellett mentőorvos és címzetes egyetemi docens történeteit. Nincs ezen mit csodálkozni! Őt a belőle áradó energia és a performance-jellegű előadásmódja miatt szeretik. Olyan közérthetően, szemléletesen beszél, hogy az általános iskolás vagy a képzetlenebb felnőtt is megérti, hogy miről is van szó. Így nem véletlen, hogy bármerre jár az országban nagy érdeklődés övezi, pont úgy, ahogy az előszállási Kossuth Lajos Művelődési Házban az elmúlt héten.

Makovics Dávid szervező az eseménnyel kapcsolatban elmondta, hogy az ország legismertebb orvosa ismét hozta a formáját: – Kendőzetlenül, őszintén és nyíltan fogalmazta meg véleményét a magyarországi alkoholizmus és kábítószer függőségekről, illetve rávilágított arra is, hogy valamennyien függők vagyunk, hiszen akarva akaratlanul rabjai vagyunk valaminek – kezdte összegzését, majd a részletekre is kitért:

Totális telt ház az előadáson.
Fotó: Makovics Dávid

– Az emberek a függőséget elsősorban az alkohollal, kábítószerrel, cigarettával vagy a szerencsejátékkal azonosítják, de léteznek más dolgok is, amiktől nehezen, vagy nem tudunk elszakadni. Ilyen például a képernyőidő, a munkaalkoholizmus, az edzés, a rendmánia, de akár a csokoládé is! Zacher Gábor szerint mindenki küzd valamivel! 

Ezt követően pedig egy intimebb témát is boncolgatott a toxikológus, amitől egy pillanatra megfagyott a publikum a teremben: Vajon mennyire ismerjük a gyerekeinket? A toxikológus  kendőzetlen elmondta, hogy ez egy olyan téma, amiről nem szívesen beszélnek az emberek, pláne egy olyan kisközösségben, mint az előszállási, hiszem mindenki kifelé igyekszik a boldog család képét mutatni, még ha ez feltétlenül nincs is így. 

– A legfontosabb üzenet számomra az volt ennél a résznél, hogy a szülőnek meg kell találni a közös nevezőt a gyerekével, hogy a gyermek ne szégyellje a szüleit! Mert általában az szokott lenni, hogy inkább mi, idősek vagyunk a gázak a fiatalok számára! – zárta gondolatait a szervező.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában