Évforduló

2023.05.31. 09:00

Hetvenöt éve viseli mai nevét Szabadegyháza

A napokban ünnepelte „névnapját” Szabadegyháza, ugyanis a korábban Szolgaegyháza néven ismert település 1948 óta használja ma ismert elnevezését.

Héjj Vivien

1948-ban kapta ma ismert nevét a Fejér vármegyei település

Fotó: Nagy Norbert/FMH-Archív

Szabadegyháza – korábban Szolgaegyháza – egykori területe már az ókori rómaiak által is ismert vidék volt. Környékén futott a Dunaújvárost Gorsiummal összekötő útvonal. Ismerték a térséget a honfoglaló magyarok is, amit igazol, hogy 1965-ben a településen egy honfoglaló harcos sírját tárták fel.

Az 1600-as évekből fennmaradt írásos emlékekből is nyomon követhető, hogy a falu évszázadokon keresztül volt otthona nemesnek, zsellérnek egyaránt. A világháborúk harcai szerencsére elkerülték a települést, a szeszgyár azonban áldozatul esett. Önállóvá 1926-ban alakult, új, ma is használt nevét pedig immáron 75 éve, 1948. május 27-én kapta. Az erről szóló rendeletet az év június 1-jén hirdették ki.

– Az itt élő családok közül sokaknak már generációk óta adnak otthont ezek az utcák, terek és épületek, melyeket a helybeliek lokálpatriotizmusa, szeretete és törődése tölt meg élettel és lélekkel. Az együtt átélt élményeink, örömeink, bánataink kovácsoltak minket közösséggé. – olvasható az önkormányzat ünnepi közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában