Sőt, fontosak!

2023.05.04. 15:30

Egy árva léleknek sem ártanak a tóparti kellemetlenkedők

Ártalmatlanok, sőt, a velencei-tavi ökológia „örömhírei”, az árvaszúnyogok létezése mégis bosszant egyeseket a térségben. Ismét megjelentek ugyanis, milliószám rajzanak.

S. Töttő Rita

Fotó: FMH-archív / S. Töttő Rita

Az elmúlt három évben különösen hangsúlyos jelenség, de régebben is jellemző volt a Velencei-tónál az árvaszúnyogok felhőszerű rajzása. Nem csípnek, nem bántanak senkit, mégis kizökkentik a szabadban tevékenykedő embereket a komfortzónájukból. Felhőszerűen rajzanak, a fűben, bokrokon, fákon pihennek, de fő ismérvük, hogy a vizes élőhelyek környékén találhatóak meg – mondta el a feol.hu megkeresésére egy helyi szakember, aki szerint jelenlétük azt mutatja, hogy a tápláléklánc működik, hiszen halak, kétéltűek számára jelentenek fontos táplálékot. A víz hőfokának emelkedése lehet annak hátterében, hogy most májusban ismét megjelentek.

Tavaly már foglalkoztunk részletesen a témával, akkor Kőszegi Dániel, a Magyar Szúnyogirtók Országos Szövetségének elnöke így fogalmazott: „Megjelenésük, elszaporodásuk a tó tisztaságának, egészségének a jele”. De ennél is fontosabb a megjelenésük, ugyanis kirepülésükkor jelentős mennyiségű szerves anyagtól tehermentesítik a tavat. De ha még ez sem lenne elég, a Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás is megfogalmazta több, a témával foglalkozó jelentésében: „Az árvaszúnyogok gyérítése tehát természetvédelmi szempontból nem elfogadható (biológiai módszerekkel nem is megvalósítható), azon túl értelmetlen is, hiszen, mivel emberi vérrel nem táplálkoznak – zavaró jelenlétükön túl – képtelenek bárminemű közegészségügyi vagy egyéb humán ártalom kialakítására”.

Az árvaszúnyogok tehát valóban egy árva léleknek sem ártanak, ellenben a Velencei-tó fontos „tartozékai”. Aki szereti a Velencei-tavat, az bizony velük együtt kell, hogy elfogadja azt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában