Frissen Fejérből

2023.05.05. 14:20

Csoda Sukorón: egy lábbal él tovább az ugató, köhögő seregély

Egy csúnya sérülést követően valószínűleg vérrög keletkezett a nemrég a sukorói Vadmadárkórházba került seregély szervezetében.

Szanyi-Nagy Judit

Az amputált lábú seregély már túl van a kritikus időszakon

Forrás: Vadmadárkórház, Sukoró - dr.Berkènyi Tamàs vezetèsèvel közösségi oldal

Az intézmény szakembere szerint a vérrög a madár ujjainál állt meg, ezzel elzárva előlük a vérellátást. A használhatatlan, de sok kellemetlenséget okozó végtagot a madár csipkedni kezdte, ami nem segített a helyzetén – ahogyan az sem, hogy a sérült terület is nagy kiterjedésű és ödémás volt, "baljós, fekete foltokkal tarkítva".

A tollas lábának megmentésére nem volt esély, ezért Berkényi Tamás az amputáció mellett döntött – írták meg a kórház közösségi oldalán. Öröm az ürömben, hogy a testrész az operáció alatt nem okozott több bonyodalmat, valamint, hogy az énekesmadarak jól boldogulnak egy lábon is. Ezzel a beavatkozással pedig megmenthető volt a seregély élete. Mi több, a szárnyas már túl van a kritikus időszakon, az utókezeléseken és a sebe szinte teljesen be is gyógyult. S hogy jobban érzi magát, már a kedve is mutatja, hiszen mint a bejegyzésben írták: újra szívesen ad "koncerteket", amelyek – hangutánzó madár lévén – főleg ugatásból, emberi köhögésből és ajtónyikorgásból állnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában