Fények és felhők nélkül lesz jó az este

2023.04.19. 07:15

Képzeletbeli túra a csillagok között Pákozdon

A távoli messzeség titkait fürkészhetik majd mindazok, akik ellátogatnak szombaton a pákozdi Mészeg-hegyre. Egyedül a felhők húzhatják keresztül a szervezők számításait.

Tihanyi Tamás

Fotó: Klein Anna

Csillagász munkatársuk vezetésével távcsöves bemutatót és „égbolt túrát” szerveztek a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen, a program szombaton 20 órakor kezdődik és az elképzelések szerint 22 óráig tart majd. A kezdeményezők reményei szerint olyan objektumok megtekintése válhat majd lehetővé a távcsöveken át, amilyenek városi égen nem lennének láthatók. A halványabb objektumok mellett lehetőség lesz a Hold, a Vénusz, a Mars és az Orion-köd megfigyelésére is. A program felhős idő esetén elmarad, ezért az időjárásra érdemes figyelnie azoknak, akik kedvet éreznek a részvételhez. A szervezők felhívták a figyelmet arra is, hogy az ingyenesen látogatható esemény ideje alatt az emlékpark kiszolgáló létesítményei zárva lesznek.  

– A létesítmény viszonylag távol esik a fényszennyezettségtől, ezért minden bizonnyal a halványabb, úgynevezett „mély-ég” objektumok, galaxisok is láthatóak lesznek, ilyenek egyébként szabad szemmel nem figyelhetők meg – mondta a FEOL-nak Kötél László, aki 2007-ben a Szegedi Tudományegyetemen szerzett csillagász diplomát. – Azért választottuk ezt az áprilisi időpontot, mert már nem hűvösek az esték, de még viszonylag korán sötétedik. Szombaton este körülbelül csak a megfigyelés első fél órájában lesz látható a Hold, ezért annak fénye a továbbiakban nem lesz zavaró.  

Kötél László csillagász, a katonai emlékpark tárlatvezetője elmondta: egy 20 centiméter átmérőjű tükrös, valamint egy 15 centiméter átmérőjű lencsés távcsövet hoznak el a Mészeg-hegy tetejére, nyilvánvalóan mindkettő mobil csillagászati eszköz. De lesz nála és két társánál lézeres pálca is, hogy megmutathassák azokat az égitesteket, csillagképeket, amelyekről izgalmas történeteket osztanak majd meg az érdeklődőkkel.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában