Nagyarany és vándorkupa – „Pénz az ablakban”

2023.04.30. 18:30

Jó hangulatú borverseny és ultibajnokság Mezőszilason (galéria)

A sorban immár a 37. borversenyt és a 2. alkalommal életre hívott ultibajnokságot szombaton rendezték Mezőszilason, a közösségi házban. Az alkalom fölött az önkormányzat bábáskodott.

V. Varga József

A borverseny egyik zsűriasztalánál – előtérben a kálozi Szabó Gábor (b) és az enyingi Fodor István

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Steidl János polgármester szívügyének tekinti, hogy Szilason kellő módon ápolják a borversenyek több évtizedes múltra visszatekintő szép hagyományát. Jó szívvel invitálta az idén is a térségből a bor önzetlen barátait. A helyi és a környékbeli gazdák – Dég, Enying, Káloz, Kisláng, Lajoskomárom, Mezőkomárom, Mezőszilas, Sárbogárd, Simontornya (Tolna vármegye), Soponya, Szabadhídvég – 137 bormintát (64 fehér, valamint 73 vörös, illetve rozé) neveztek a nemes megmérettetésre.

A borbírálat négy asztalnál folyt, a zsűri elnöki tisztét Csordás László mezőkomáromi szőlész-borász töltötte be, aki az eredményhirdetéskor kiemelte: tetszetős, jó borokat kóstoltak, kijelentheti, a 2022-es jó évjárat volt.

Eredményhirdetés – Steidl János (b) és Csordás László
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A tekintetes zsűri 45 nemes nedűt ismert el arany, 50-et ezüst és 33-at bronz minősítéssel, valamint 9-et dicsérettel. Gazdára találtak a nagyaranyak is: a legjobb fehérbor címet Nagy Márió (Enying) gyűjtötte be pinot blanc borával, a legjobb vörösbort Horváth Gyula (Szabadhídvég) produkálta kékfrankosával, míg a Mezőszilas legjobb bora elismerés Nagy Zoltán generosa borának dukált. Az önkormányzat vándorkupáját a következő borversenyig az enyingi Nagy Márió birtokolja.

Az önkormányzat vándorkupája: Fodor István (b) és Fehér Attila
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

„Megbotlott.” „Viszik Ilonkát.” „Bélás.” „Számomra passz.” „Kocsi, ló.” „Pénz az ablakban.” „Mit mondott az öreg tímár? Ez az ulti, nem ulti már!” „Hivatalból kontrázom.” A fenti kifejezéseket az ulti világából lestük el.

Lapjárás – ifj. Tölösi József: „Még összejöhet!”
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Korda György egyszer úgy mondta nagykanizsai ismerőseimnek: „Gyerekek, a pókert egy hónap alatt meg lehet tanulni, de az ultihoz egy egész élet is kevés...”.

Valóban. A magyar ember szeret kártyázni, és a világ legjobb kártyajátékának szó, mi szó, lényegében mi volnánk a szülőatyjai. Amint a szólás tartja: az igazán nagy zsugások soha nem mondják, hogy tudok ultizni, szerényen csak úgy fogalmaznak, szeretek ultizni.

Kézben az „ördög bibliája”…
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A versenyigazgató, ifj. Tölösi József középiskolai tanár a játékszenvedélyt, a játékszeretetet említi. Folytatják a kezdeményezést, sőt jövőre, szeretnék kibővíteni.

Amikor a versenyigazgató is ringbe száll: ifj. Tölösi József (b), Jakab Ernő és Frank Miklós
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Most hat településről – Ádánd (Somogy vármegye), Dég, Kéty (Tolna vármegye), Mezőszilas, Sárbogárd, Tamási (Tolna) – 18 játékos mérte össze tudását és persze szerencséjét a kártyaasztaloknál. Az öt, lejátszott fordulót követően a szoros versenyben végül néhány pont, segédpont döntött. A pálmát a mezőszilasi Tölösi József vitte el, megelőzve földijét, Jakab Ernőt és a szomszéd várból, Dégről, Eke Imrét.

A rendezvénysátor hűvösében a díjak, az oklevelek átadását követően jó ebédhez szólt a muzsika. Az ízletes vaddisznópörkölt a két sárbogárdi illetőségű szakácsmester, Nagy Dezső és Tar János gasztro tudományát dicsérte. A jó hangulatú nap délután pincelátogatással és borkóstolással zárult a Lajos-hegyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában