Színes szalagok a szélben

2023.04.29. 15:53

Hatalmas májusfát állítottak a sukoróiak (videó)

Fejér talán legnagyobb és legsudárabb májusfáját állították fel szombaton délelőtt Sukorón. Gyerekek, felnőttek együtt szalagozták fel, majd pedig a polgárőrség és egy daru segítségével állították a helyére. Videón a művelet!

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A Sukorói Hagyományőrző Egyesület tervezte és szervezte ezúttal is a hagyományápolás jegyében a májusfa állítást Sukorón. A helyi Kultúrház előtt jelölték ki a helyet a fának, amely meglepően nagyra és sudárra sikeredett! A helyiek – gyerekek és felnőttek – együtt szalagozták fel még fektetett állapotában a májusfát, amelyet aztán egy daru segítségével emeltek a helyére. A színes szalagok jócskán a Kultúrház fölé magasodva lengtek a már majdnem májusi szélben.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A májusfa állítás hagyományának felelevenítése, illetve életben tartása különösen jelentős magyar néphagyomány – noha hasonló szokások Európa-szerte ismertek. A jeles napok, ünnepi szokások című könyv szerzői szerint a májusfa a természet újjászületésének épp úgy szimbóluma, mint a szerelemnek. Merthogy régen az ifjak főképp szerelmük portája előtt állították a májusfát – vagy más néven májfát. 

Meglehetősen régi szokásról van szó, a feljegyzések szerint ugyanis már 15. században állítottak májusfát az emberek. De még ennél is régebbi lehet! A könyv szerint a május elsején állított fát pünkösdkor bontották le, mégpedig nagy ünnep közepette: játékok, versenyek szerveződtek köré, úgymond kitáncolták a májfát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában