Frissen Fejérből

2023.04.01. 12:00

A gyógynövények tudománya a csóri művelődési házban

Mit hol találunk? Mikor és hogyan érdemes gyűjteni? Mi készíthető belőle? Mire használhatjuk? Minden, ami a gyógynövényekről tudható.

Hajdú Marianna

Ritka, ámde hasznos ismerettel gazdagította Lencsés Rita gyógynövényszakértő Csóron hallgatóságát

Fotó: Gombaszögi-Szalai Tímea

Szép számmal gyűltek össze a Petőfi Sándor Művelődési Házban a gyógynövények iránt érdeklődők.

Lencsés Rita mindent tud arról mit is jelent az, hogy fűben-fában orvosság. Már 2015 óta szervezi a Herbarius Programok néven ismert gyógynövény gyűjtő túrákat. Pénteken este Csóron osztotta meg kincset érő tudását az arra fogékony közönségével.

Ez teljesen érthető, mivel manapság egyre többen keresik a szintetikus készítményekkel szemben a természet adta gyógyító segítséget. Déd- és ükanyáink tudása az elmúlt évtizedekben a ködbe veszett, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne feleleveníteni, mire jó sok “fű, fa, bokor, virág”.

A növények tudora kifejezetten a Fejér vármegyében megtalálható növényeket gyűjtötte össze 2020-ban íródott könyvébe. Előadásán a vadon élő növények mellett a kiskertekben termeszthető fűszer és gyógyhatású növényeket is bemutatta, kitérve termesztésükre, hasznos és praktikus felhasználásukra a háztartásban. A jelenlévők gazdagodtak jó néhány recepttel és az előadás végén lehetőség nyílt a finom szörpök, lekvárok, pesztók megízlelésére is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában