Egy tudatosabb jövőért

2023.03.01. 18:00

Töretlen az Öko-butik sikere a Perczelben

Különleges használtruha-börzét tartanak a Perczelben, csökkentve ezzel a hulladéktermelést. A cél eléréséhez sok út vezethet. Az iskolai butik – túl azon, hogy minden tanuló vihet oda, és hozhat el ruhadarabokat, kiegészítőket – azért is jó, mert a környezetvédelem, a szemléletváltás kiváló eszköze is lehet egyben.

Palocsai Jenő

Vaskó Kira, Tekler Kinga és Sávicz Éva rendszeresen jár a butikba, akár másoknak kínálni, átvenni a ruhát és persze néha választani is egy újat

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Székesfehérvári SZC Perczel Mór Technikumban működő Perczel Mór Ifjúsági Alapítvány üzemelteti az első emeleti Perczel Öko-butikot. – Iskolánk kiemelten fontosnak tartja a környezettudatos gondolkodásmódot, az újrahasznosítást, ennek jegyében született meg a Perczel Öko-butik ötlete. Az iskola területén egy szabadon álló termet berendeztünk, hogy olyan butikként működjön, ahol a diákok leadhatják a már nem használt, de hordható, esetleg mérethibás ruháikat, illetve maguk is választhatnak a butik kínálatából – mondta az alapítvány vezetője, Baranyainé Magyar Ildikó.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

A korábbi büfé helyén kialakított butik a takarítás, fertőtlenítés és berendezés után tavaly november 18-án nyitott. Az iskolában az osztályfőnökök népszerűsítették, plakátokon és az iskola közösségi oldalán is hirdették a diákoknak. Fontos, hogy ezen ruhadarabok, kiegészítők nem kerülnek pénzbe, pusztán csak elviheti, akinek megtetszik, és akár hozhat helyette másikat, amire meg neki nincs szüksége. A cél egyszerű és praktikus: a még használható, esetleg átalakítható ruhaneműk, cipők, táskák, ékszerek ne a kukába kerüljenek, hanem valaki máshoz, ahol még hasznukat veszik.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

– Folyamatosan érkeznek az adományok. A tanulók egy csoportja vállalta, hogy átveszi és rendszerezi ezeket, segít a butikba betérő diákoknak. Nagy segítséget jelenthetnek a tiszta ruhák, ha valamelyik diáknak megsérül, elszakad az öltözéke, így azonnal pótolható az, nem kerül nehéz helyzetbe a tanuló. A rosszabb anyagi körülmények közül érkező diákok is ingyen juthatnak szép, divatos ruhákhoz. A keveset használt ünneplő öltözékeket is sokkal jobban ki lehet használni, ha bekerülnek a butik kínálatába – mondta a Baranyainé.

A butikot természetesen az ifjú hölgyek rendezik leginkább. Látogatásunk idején a 12/A osztály tagjai éppen várták az érdeklődőket a nagyszünetben. Baranyainé Magyar Ildikó fontosnak tartotta megjegyezni, hogy kizárólag jó minőségű, előzőleg kimosott, fertőtlenített ruhadarabok kerülhetnek be a szemléletváltozást sürgető butikba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában