Rejtő Ildikó öt olimpián nyert érmet

2023.03.01. 07:00

Egy újabb „halhatatlan” az emlékműnél (videó)

Egy újabb nagyszerű sportoló, egy valóságos legenda tette tiszteletét a székesfehérvári olimpiai emlékműnél kedden délután, és Kű Lajos, valamint Takács János társaságában koszorút helyezett el a helyszínen.

Tihanyi Tamás

Takács János, a támogatók egyike, valamint két egykori nagyszerű sportoló, Rejtő Ildikó és Kű lajos

Fotó: Tihanyi Tamás

Amióta tavaly ősszel felavatták az Olimpiai parkban magasodó emlékművet, amit Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész készített el Helsinki tizenhat magyar aranyérmesének és más helyezettjének a tiszteletére, egymást követik az ismert és elismert magyarok a Bregyó-közben. Az Aranycsapat Alapítvány székesfehérvári elnöke, Kű Lajos nem elégedett meg azzal, hogy ötletgazdaként, támogatóinak segítségével sikerült megvalósítania a tiszteletadásnak ezt a szép és büszke helyszínét, el akarja érni, hogy az olimpiákra induló magyar sportolók Székesfehérváron, az emlékmű mellett tegyék le esküjüket. Ezt az elképzelését már sokakkal megosztotta, és közülük többen ellátogattak a nyíló könyvet ábrázoló alkotáshoz, amelyen aranybetűkkel olvashatók a nevek. 

Rejtő Ildikó Kű Lajos társaságában érkezett az emlékműhöz a fővárosból
Fotós: Tihanyi Tamás

Korábban eljött Csókay András méltán világhírű idegsebész, aztán az aktív éveiben ugyancsak sebészként dolgozó Bodnár András olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, úszó, sportvezető. Kedden pedig a Nemzet Sportolója, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének és a Nemzetközi Vívószövetség Hírességek Csarnokának tagja, Rejtő Ildikó, kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó és edző lépett az emlékműhöz, hogy fejet hajtson azok emléke előtt, akiknek méltó követője lett ő maga is. A Prima-díjas sportoló öt olimpián vett részt (1964-ben Tokióban egyéniben és csapatban is győzött), valamennyin érmes helyezést ért el. A magyar női vívás történetében páratlanul eredményes pályafutása alatt összesen hét olimpiai és tizenöt világbajnoki érmet nyert.

Kedden délután egy újabb koszorú, ezúttal Rejtő Ildikóé került az olimpiai emlékműre
Fotós: Tihanyi Tamás

(A Rejtő Ildikóval készült interjút rövidesen olvashatják.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában