Cipő bekötve, kulacs megtöltve

2023.03.26. 14:00

Egy igen sportos család Újvárosban

Nem is olyan rég olvashattak Horváth Lilláról, az újvárosi tini szépségről, aki mindösszesen 16 évesen már szépségkirálynőnek mondhatja magát. Rajta keresztül pedig édesanyjával is találkozhattunk, így már értjük, kitől örökölte Lilla a szépségét és elhivatottságát. Ezúttal Nagy Henriettával ismerkedhetünk meg, aki igazi sportlady-ként gardírozza a vendégeit.

Kecskés Zoltán

Anya és lánya egy képen fitness ruhában.

Fotó: Bemer Miki

Mi vezette a sportos életútra?

– Gyermekkorom óta elkötelezett híve vagyok a mozgásnak. Egy kis városból, Martfűről származom. Martfű történetében mindig meghatározó szerepet játszott a sport. A Tisza Cipőgyár neve alatt jó néhány sportágban nyújtottak kiemelkedő teljesítményt a város sportolói. Számos eredményre büszkék lehetnek mind a sportolók, mind a Martfűn élő emberek. Innen indult a sportolói életutam, ami egészen az élvonalig vezetett. Ezt követően a fitnesz szakmában találtam meg azt a tudatosságot, értéket, sokoldalúságot és sokszínűséget, mely az egészséges életmóddal és az egészség megőrzéssel szorosan kapcsolatban áll. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán képeztem magam. Egészségfejlesztőként, rekreáció szervezőként az elméleti és gyakorlati tudásomat összefűzve az egészségtudatosság népszerűsítését tartom szem előtt.

Nagy szeretettel beszél a mozgásról, a sportról. Ha jól tudom, kézilabdás múlttal is rendelkezik, ráadásul nem is akármilyennel? Miket kapott ettől a világtól?

– Élvonalbeli kézilabdázóként éltem fiatalkori éveimet. 12 év Magyar Nemzeti Bajnokság első osztályában való szereplés után kettő évet a Német Bundesligában is eltöltöttem. Balkezes vagyok, vagyunk ikernővéremmel.  Testvérem jobb szélső pozícióban játszott, én irányító- jobb átlövő. A csapatsportokban különleges képességek sajátíthatóak el, mint csapatszellem, kockázatvállalás, kudarctűrő képesség, fegyelem, kitartás, gyors döntés képesség és pozitív szemlélet. Rengeteg élményt, barátokat, utazást, sikert kaptam a kézilabdától.

Így egyértelmű volt, hogy a gyerekeit is majd mozgás, esetleg a kézilabda irányába tereli?

– Minden gyermek természeténél fogva igényli a mindennapos testmozgást. A lányaimnál (19 és 16 évesek) fontos volt, hogy sportoljanak, de nem egy sportág felé tereltük őket, és nem volt cél az élsport sem.  Az élsportban a sportoló csúcsra járatja a teljesítményét és szervezetét a siker és az eredményesség érdekében, ami nem az egészségről szól. Sokféle mozgásformával ismertettük meg gyermekeinket, hiszen családként is aktív életet élünk. Célunk a jó közérzet, a sokoldalú és optimális fizikai aktivitás, az a fajta aktív tevékenység, ami újra termeli az energiát, a jó minőségű kikapcsolódás.  Lilla lányom lovagol, jégkorongozik és boxol, Kitti lányom a lovaglás és a boksz aerobic mellett görkorcsolyázik.

A motiváció kialakításában fontos, hogy olyan pozitív élmények érjék az embert, amelyek a tevékenység újbóli átélésére ösztönzik. 

A családja körében ez hogyan mutatkozik meg?

– Szeretünk családilag is aktívan kikapcsolódni, túrázunk, bringázunk, úszni járunk. Egészségfejlesztőként és rekreáció szervezőként saját személyi edző stúdiómat vezetem. Munkám része a vendégeim egészség és mozgáskultúrájának fejlesztése, csoportos és egyéni mozgásprogramok vezetése, élménytáborok- edzőtáborok szervezése.

Személyi edzőként pontosan látja, hogy ki, hol bukik el. Hogyan lehet fenntartani a motivációt? Azaz, hogyan lehet elkerülni azt, hogy pár hét edzés után ne maradjon otthon, aki mondjuk az év elején belevágott az edzésbe?

– A motiváció kialakításában fontos, hogy olyan pozitív élmények érjék az embert, amelyek a tevékenység újbóli átélésére ösztönzik. Tehát meg kell találni azoknak a tényezőknek az összességét, amelyek a motivációt energetizálják és irányítják. Ez nem mindenkinek megy egyedül és itt kap szerepet a szakember, aki ismereteket ad át az egészséges életmód fenntartásáról és segíti, hogy ezen ismeretek megjelenjenek a magatartás szintjén.  

Sokakat azt tart vissza egy konditerem felkeresésétől, hogy mit fognak gondolni az ott gyúró nagydarab férfiak és modellalkatú nők. Nekik mit üzenne, egyáltalán megállja a helyét ez a megállapítás, vagy ez csak előítélet?

– Nem célravezető, gondolatokat gyártani arról, mi játszódhat a másik ember fejében. A nagydarab izmos férfiak és a modell alkatú hölgyek magukkal vannak elfoglalva, edzenek, mozognak, mert van céljuk. Könnyen előfordulhat, hogy hasonlóan bizonytalanul léptek be a konditerem ajtaján, mert esetleg túlsúllyal küzdöttek, vagy egyéb egészségi problémájuk volt, vagy egyszerűen az alakjukkal nem voltak kibékülve. Az egészség felfogás reformja már régen elkezdődött. Az új szemléletmód aktuálisabb, mint valaha, mely szerint az ember felelős az egészségéért és előidézője a betegségeinek. El kell engedni a kisördögöt, mert megéri megtenni azt a lépést önmagunkért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában