Ki ölte meg Kennedyt?

2023.03.21. 17:00

A Kennedy-titok és -átok nyomában

Hahner Péter, a Rubicon intézet főigazgatója volt a Mathias Corvinus Collegium vendége a közelmúltban. A terem (ismét) zsúfolásig megtelt, mert érdekes, izgalmas téma volt "terítéken”: ki ölte meg Kennedyt?

Silye Sándor

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Hahner Péterrel beszélgettünk a témáról. John Fitzgerald Kennedyre sokan pozitíven emlékeznek, hiszen népszerű elnök volt. Ugyanakkor voltak zűrös helyzetei, hiszen elnöksége idejében fénykorát élte a hidegháborús helyzet, létezett a Kennedy–Hruscsov-vita, a Disznó-öböl problémája, de a vietnami háború kitörését is sokan az ő nevéhez fűzik. Valójában milyen elnök volt Kennedy, a neki jutó két évében?

– Az utókor számára nagy elnök volt Kennedy, sőt, az amerikai emberek többsége a legnagyobbak közé valónak tartja. Ha a történészeket kérdezzük, akkor a futottak még között van. A hirtelen történt tragikus halála miatt vált ilyen naggyá a népszerűsége. Tény, nem tölthetett el sok időt a hatalomban, azért az ezer nap, ami jutott neki, nem kevés. Békehadtest, forró drót, kubai rakétaválság kezelése – ezeket mind pozitívumként írhatjuk a javára. A vietnami háborúban ő emelte ezerről tizenhétezerre a katonák számát, a polgárjogi küzdelmet nagyon lanyhán támogatta, és nem elvi, hanem politikai okokból, sőt, azt üzente a polgárjogi vezetőknek, hogy kicsit fagyasszák be a mozgalmat, mert nem akarta elveszíteni a demokraták déli támogatóit. Voltak tehát kudarcai, félsikerei egyaránt. A kortársai közül érdekes lehet Márai Sándor naplója. Amikor Kennedy elnök lett, szinte sopánkodva írt a naplójában: Eisenhower után ez a senki, egy playboy, egy tapasztalatlan figura lesz az USA elnöke? Az amerikai polgárság körében nem volt általánosnak mondható az új elnök elfogadottsága, és a választást is csupán hajszállal nyerte meg Nixonnal szemben.

De John Fitzgerald az apja révén a roosevelti örökségnek a része volt, vagy nem?

– Nem. Az apja bukott politikus volt, mivel amerikai–angol nagykövetként olyan benyomást alakított ki magáról Londonban, mintha Amerika vereségétől tartana, defetistának is nevezték emiatt. Franklin Delano Rooseveltet azzal vádolta, hogy miatta halt meg a fia, akit elnökké akart tenni a család. A legidősebb fiú, ifjabb Joseph Kennedy halála után szállt rá a családban az apa összes ambíciója John fiára, aki addig csak a sportban, a nők hajhászásában jeleskedett. John kedves fiú volt, mindenki szerette, de semmi különösebb eredmény nem fűződött a nevéhez.

A nők valóban kedvelték, gondoljunk csak Jacqueline-re, Marilynre, aligha lehetett panasza a szép környezet hiányára, ugye?

– A Kennedy család valamennyi férfitagja roppant vonzó és sármos volt, és úgy fogalmaztak, hogy a nagy vagyon, a hetvenkedés és a szex keveréke nagyon sikeressé tette őket. A politikában is jól működött ez. Kennedy beteg ember volt, rengeteg betegséggel küszködött egész életében, amikor az Addison-kórról tudomást szerzett, közölte, ez úgyis végez vele, 45 éves korára ezért minél több gyönyört próbált belesűríteni a valószínűsíthetően rövid életébe.

Dallas. A Kennedy-gyilkosság tragédiája megrázta a világot. Lee Harvey Oswald volt a fő gyanúsított, akit Jack Ruby szintén megölt, meglehetősen zűrösnek tűnt az ügy. Végül is ki ölte meg Kennedyt?

– Oswald ölte meg! A Kennedy-gyilkosság talán a világ legjobban, legalaposabban kivizsgált eseménye volt a világon. A Warren bizottság 26 kötetes jelentést készített. Mindenkit kifaggattak, aki bármilyen kapcsolatba is került a szereplőkkel. Azt hozták ki végül, hogy nincsen semmilyen összeesküvés, Oswald magányos gyilkos volt, és őt Jack Ruby szintén magányos gyilkosként ölte meg. Ezt nagyon sokan nem hitték el, rámutattak az ellentmondásokra, de az lett volna a furcsa, ha a 26 kötetben nincs egyetlen ellentmondás sem! Évtizedenként újabb és újabb bizottságok vizsgálták meg a bizonyítékokat, a technika, a számítógépek segítségével újra és újra átnéztek mindent, tanúvallomásokat, hang- és képeffektusokat, de semmi új tény nem merült fel. Számtalan volt szovjet, orosz ügynök szökött át az Egyesült Államokba, semmi újat nem tudtak onnan magukkal hozni. Számtalan maffiózó tett vallomást, és ők sem tudtak semmit újat felhozni, pedig iszonyatosan nagy összegeket fizettek volna a lapok bármilyen bizonyítékért a Kennedy-gyilkosság ügyében. Így a legjobb volt azt a következtetés levonni, hogy nem volt e tett mögött semmilyen összeesküvés. A polgárjogok ellenfeleinek sem volt oka Kennedyre haragudni, hiszen a híres katonai komplexumok a vietnami háború miatt csak tovább gazdagodhattak, a titkosszolgálat vezetője, J. Edgar Hoover a markában tartotta Kennedyt a nőügyei miatt, épphogy vigyáznia kellett Kennedy életére, ha hatalomban akart maradni. A szovjetekkel enyhült a viszony, szerződést kötöttek, és az USA gabonát szállított nekik, Hruscsov örült Kennedynek, mert gyengének tartotta. Az amerikai maffia az olaszokkal szemben politikusokra sohasem vadászott, mert tudták, ha politikust, rendőrt bántanak csak még jobban felerősítik a maffia üldöztetését.

A Kennedyket miért üldözte ennyire a balsors? Robert Kennedyt is megölték, a legifjabb Edward megúszta, mert félreállt.

– Idősebb Joseph Kennedy a vad vetélkedés szellemében nevelte a gyerekeit. Ha valamelyik sírdogált, vagy gyengének bizonyult, büntetést kapott, mert nem lehetnek vesztesek ebben a családban! Állandóan versengtek, harcoltak, verekedtek, vetélkedtek egymással, minden rokonuk arról beszélt, hogy elviselhetetlenek voltak ilyen szempontból. Gyerekkorukban, ha egymással szemben bicikliztek, egyik sem térhetett ki a másik elől, hatalmasokat estek. Mert a lényeg: egy Kennedynek minden veszéllyel szembe kell szállnia. Annyi betegsége volt az idősebb fiúnak is, hogy kimaradhatott volna a második világháborúból, de a politikai pályafutáshoz kellett a katonai alap, így Kennedy apja jóvoltából kapott egy járőrhajó parancsnokságot, amit sikeresen kettévágott egy japán cirkáló. Az elnöknek várt Joseph Kennedy, John bátyja vállalkozott egy roppant veszélyes repülőútra, robbanó szerekkel megtöltött géppel igyekeztek a német állások fölé, de a repülőgép felrobbant, és Joseph is meghalt. A nővére autóbaleset áldozata lett, a legidősebb nővére szellemileg visszamaradott volt, az apja lobotómiának vétette alá, s egy intézetben élte le az életét. Az öccsét, Robertet 1968-ban más okból, mint őt, szintén meggyilkolták. Edward pedig részegen olyan balesetet okozott, amelyben a titkárnője életét veszítette, és ettől kezdve semmilyen esélye nem volt arra, hogy elnök legyen. Ez az átok tovább kísérte a családot, a gyermekek között találunk síbalesetben, kábítószer túladagolásban elhunytat. J. F. Kennedy gyermeke repülőszerencsétlenségben halt meg, a menyasszonyával és annak barátnőjével együtt ködben szálltak fel, bár óva intették az úttól, de egy Kennedynek mindig vállalni kell a veszélyt. Vállalta, lezuhantak és meghaltak. Ez volt hát a Kennedy-átok!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában