Mentsük meg a Földet!

2023.03.03. 14:00

A jövő szépészei mérték össze szakmai tudásukat az Aranykéz Szakiskolában (videó, galéria)

Pénteken délelőtt a fodrászat, a kozmetika és a körömdíszítés leendő mesterei mérték össze az elmúlt évek alatt megszerzett tudásukat és birkóztak meg az igencsak nehéz feladattal.

Hajdú Marianna

A fiatalok nehéz feladatot kaptak. A verseny idei témája a klímaváltozás volt.

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A tanulók három korosztályban – 9–10., 11–12. és 13–14. évfolyam – és három fordulóban indultak a megmérettetésen. A döntőben összesen 60 versenyző vett részt. A diákok az ország különböző tájairól: Zalaegerszegről, Keszthelyről, Budapestről és a székesfehérvári Árpád szakképző iskolából érkeztek. 

A verseny témája a klímaváltozás volt, Földünk óceánjainak világa és maga a Föld védelme, ami nagyon nehéz feladat elé állította a fiatalokat. 

Ahogy Székely Krisztinától, az Aranykéz Gimnázium igazgatójától megtudtuk, az iskola is határozottan képviseli ezt a fajta tematikát nemcsak az oktatásban, de az iskolán belül is. Szelektíven gyűjtik a szemetet, a gyerekek a fémpalackokat, a fém üdítős italokat visszaviszik, a vezetőség az ebből befolyt pénzből gyümölcsöt vásárol, amit aztán a diákok között szétosztanak. 

 

Minden osztályban van szelektív gyűjtő, illetve külön zsákokban gyűjtik még a gyerekek által nagyon kedvelt üdítőfajtákat is.

Ahogy az igazgató is fogalmaz, manapság már sok cég – főleg Nyugat-Európában – nagyon-nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szépészeti termékek is organikusak legyenek. Azaz ne tartalmazzanak kőolajszármazékokat, parabént és természetesen állatkísérleteket se végezzenek termékeik tesztelésére, ami manapság már alapnak tekinthető a szépészetben.

Az iskola is törekszik arra, hogy egyrészt magyar, illetve olyan cégekkel dolgozzon együtt, akik ezt a fajta tudatosságot beépítik a szépészet világába. Ezek mellett fontosnak tartják, hogy azok az eszközök és anyagok, amiket a gyerekek a kezükbe vesznek, környezetbarátak legyenek, így kapcsolódhat össze már az iskolai oktatáson belül a szépészet és a környzetvédelem témája. 

A diákoknak a háromfordulós verseny első fordulóján egy prezentációt kellett készíteniük, a második fordulóban pedig TikTok-videó elkészítése volt a feladat. A pénteki döntőben már a megálmodott kreációk elkészítése következett, amiben megjelentek a természet elemei, úgymint a virágok, falevelek, faágak, vizek élővilága, de a földrengések, vulkánok is. A sminkekben a Föld kiszáradása és az állatvilág került különböző formákban az arcokra. A feladat nem volt könnyű. A sminkeknek és a frizuráknak illeszkedniük kellett a témához, és tartalmaznia olyan elemeket, amik felhívták a figyelmet Földünk állapotára. A diákoknak a szakmai tudásuk mellett fantáziájukra is nagy szükségük volt, de hiába a nehéz feladat, a fiatalok képzelőereje és kreativitása győzedelmeskedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában