Szabályváltozás

2023.02.12. 17:00

Bővültek a szabadságtípusok, erről érdemes tudni a munkavállalóknak

Idén sok munkaügyi szabályváltozás lépett életbe, a fontosabbakat ismertetjük, szakértői magyarázatok révén, közérthetően, praktikus szempontokból.

VESZPRÉMI NAPLÓ

Forrás: Shutterstock

– Bővültek a szabadságtípusok, erről érdemes tudniuk a munkavállalóknak – kezdte tájékoztatását Mürkl Mónika, a Magyar Szakszervezeti Szövetség területi képviselője. Szavai szerint az apasági szabadság ötről tíz napra nőtt, ám csak az első öt napra kapja meg teljes munkabérét ilyenkor az apa, a második öt napra csak kisebb összeg jár neki, a távolléti díj negyven százaléka. A jogszabály ennyit ír elő, de lehetővé teszi, hogy a munkáltató úgy döntsön, az apasági szabadság második felére is teljes bért fizet.

Szintén újdonság szakértőnk ismertetése alapján a szülői szabadság, amely évente negyvennégy nap lehet a gyermek hároméves koráig. Ez pénzben nem váltható meg és a távolléti díj tíz százaléka jár ezekre a napokra. Számon kell tartania a munkaadónak, mennyit vett ebből igénybe nála a szülő; ennek év közbeni munkahelyváltáskor van jelentősége. A gyermek hároméves kora felett pedig a szülőnek az igénybevételhez például orvosi igazolásra lehet szüksége a gyermek betegsége esetén.

Mürkl Mónika a gondozói munkaidő-kedvezményről szintén beszélt. Ez közeli hozzátartozó betegsége esetén járhat, orvosi igazolás nyomán. Öt nap igazolt távollétet biztosít a dolgozónak, de díjazást ez alatt nem kap, és erre az időre a társadalombiztosítási járulékot magának kell befizetnie. Ám arra lehetőség van, hogy ezt átvállalja a munkaadó.

Az említett szabadságformák felmondási védelem alá tartoznak, azaz ezek alatt nem kézbesíthető a munkavállalónak egy esetleges elbocsátásról, munkaviszony megszüntetéséről szóló döntés.  

Más területeken szintén módosultak az előírások, többek között a munkáltatói tájékoztatási kötelezettségek, a szabadságtípusok, kiadásuk, a felmondási védelem terén, a munkaviszony megszüntetése, az állásidő, a 16 éven aluliak alkalmazása, a pihenőidő és a határozott idejű foglalkoztatás kapcsán.

 

Forrás: zaol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában