Frissen Fejérből

2022.12.29. 16:54

Regölők a szerencsés és lencsés évkezdetért Sukorón

Előkerülnek a botok, láncok, kolompok is pénteken délután Sukorón, ahol a regölők hangoskodva búcsúztatják az óévet és kérik a Jó Istent, hogy szerencsével juttassák el az egész lakosságot az újévbe.

S. Töttő Rita

2018-ban elevenítette fel a regölés szokását a Sukorói Hagyományőrző Egyesület. Tagjaik alaposan kikérdezték az öregeket, hogy megtudják, a hetven évvel korábbiak hogyan is regöltek a faluban.

- Akiknél megállnak, megáldanak, hogy szerencsés és lencsés legyen az új éve. Idén kicsit próbáljuk fiatalítani a korosztályt, igyekszünk a településen a fiatal legényeket is bevonni, hiszen működésünk legfontosabb lényege továbbadni a hagyományokat – árulta el a feol.hu-nak az egyesület vezetője. Varga Edit hozzátette: régen a helyi öregeket és elöljárókat látogatták meg, ezért így lesz ez most is.

December 30-án, pénteken 15.30-kor találkoznak a subások a termelői piacon, majd útnak indulnak, Sukoró utcáin, hogy a lakosság ismét átélhesse a regölést, és meghallgathassa az év végéhez kapcsolódó dalokat, jókívánságokat. Kolompos, botos, láncos, csengettyűs, subákba öltözött csapatra számíthatunk ezúttal is, akik hangoskodásukkal űzik el az esztendő minden kellemetlenségét. Az érdeklődők a regölőkkel tarthatnak, akik 16 órakor indulnak útnak és 19 órakor végeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában