Áldás az újborokra és a gazdákra

2022.11.20. 16:00

Szent Márton-napi bormustra a soponyai szőlőhegyen

A Soponyai Hegyközségi Egyesület tizedik alkalommal rendezte meg szombaton Szent Márton-napi bormustráját a szőlőhegy impozáns borházában. A 14 borgenerális 24 nemes nedűt pontozott.

V. Varga József

Apa és lánya, Ulcz Gyula nagymester és Bernáth-Ulcz Adél szőlész-borász

Forrás: FMH-Archív / VV

– Szőlőhegyünk jellemző borfajtái az olaszrizling, a királyleányka és a kékfrankos – emelte ki Ulcz Gyula egyesületi elnök, a Soponyai Borgenerálisok Borrendje nagymestere. – Összességében elmondhatom, hogy így másfél-két hónappal a szüretet követően rendezett, szépen kezelt, szinte tükrös tisztaságú borokkal találkoztunk a minősítés során. 

– A borrendünk évente három nagyobb rendezvényt tart: február-március fordulóján a télbúcsúztató Nyitott pincék napját, majd május végén az Orbán-napi térségi borversenyünket, és év végén a Márton-napi újbormustrát – folytatta a nagymester. 

Az évzáró összejövetelre a környékből jellemzően nem hívnak vendégeket a házigazdák, a „borházi fiúk” ilyenkor saját körükben bírálják el a nemes nedűket.

A 14 generális 24 bormintát pontozott – a látványra, az illatra és az ízre egytől háromig terjedő pontszámot adva. Mindegyik ítész egy alkalommal egy borra plusz egy bónusz pontot adhatott. Sorban emelkedtek a magasba a kék színű kartonlapok. Mi vagyunk a „kék cédulások”! – jegyezte meg kacsintva egyik-másik atyafi a krónikásnak.   

A bormustrán 40 feletti összpontszámmal 4 nemes nedű végzett: Kovács Mihály otelló rozéja, Kiss Gábor kékfrankos rozéja, valamint koronája és Ulcz Gyula cabernet franc bora. Kiérdemelve mindegyik ezzel a Márton-nap legjobb bora kitüntető címet.

A borgenerálisok vezetősége az eredményhirdetést követően díszes, bordó színű talárt öltött, és a borrend zászlajával egyetemben a kihelyezett boros flaskák asztalához kísérte Kovács Csiba Krisztina református lelkipásztort. A szőlőhegy újboraira és a gazdákra a lelkésznő mondott áldást. Részt vett a jubileumi borházi rendezvényen Szücs Norbert polgármester is.

A derék soponyaiak végezetül jó étvággyal elfogyasztották a hagyományos (libacombot, libatepertőt, tört krumplit és párolt lila káposztát tartalmazó), finom libasült vacsorát. A mulatságon a táci illetőségű Horváth István húzta tangóharmonikán a talpalávalót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában