November 19-én adták át a díjakat Londonban

2022.11.21. 17:44

Ezüst- és bronzérmet nyert el a világ legjobbjai között egy etyeki manufaktúra söre

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Háti Péter

Forrás: Shutterstock

Fotó: Master1305

Az International Beer Challenge a söripar talán legnagyobb seregszemléje ahová kis- és nagyüzemi sörökkel is nevezni lehet. A leadott tételeket vakkóstolással bírálják, a zsűri söripari szakemberekből, sommelier-ekből, séfekből, kis- és nagykereskedelmi üzletláncok beszerzési vezetőiből áll. Ebben az évben 40-nél is több országból, több mint 700 tételt neveztek a különböző kategóriákba.

Nagy siker Fejér megye számára, hogy ezen a megmérettetésen az Etyeki Sörmanufaktúra Princessin Edeck – Királyleányka Sparkling Ale söre ezüstérmet, míg a Just for fun – Rozsos dupla IPA bronzérmet nyert. Az elismerés rangját emeli, hogy olyan tradicionális, évszázadok óta sört főző országok tételeivel kellett versenyben lenni, mint például Németország, Belgium, Nagy-Britannia vagy az utóbbi évtizedben az úgynevezett kraftsör piacot (kisüzemi, kézműves sör) letaroló Amerikai Egyesült Államok.

- A szőlőmustos sör megálmodásakor az volt a célunk, hogy az etyeki borászokkal közös pontokat keressünk. Az Edeck sorozatot még 2019-ben indítottuk útjára az Etyeki Kúriával, a most ezüstérmet nyert sör pedig a Nádas Borműhellyel közösen készült. Ők szintén nyitottak az egyedi, különleges termékek iránt, és filozófiájuk is hasonló a mienkhez, a minőséget helyezik minden elé. A mustot a borász ajánlja, a sörtípust mi választjuk a musthoz illően. Amikor musttal dolgozunk, több türelmet és maximális odafigyelést igényel az erjesztésvezetés. Fontos a jó élesztőtípus kiválasztása, hiszen itt többféle cukrot kell együtt erjeszteni. Hosszabb, vontatottabb az erjedés, mint egyszerű sörök esetében – mondta Radányi Orsolya főzdevezető, az Etyeki Sörmanufaktúra tulajdonosa.  

Világviszonylatban megmérettetni mindig nagy kihívás, pláne egy kis családi főzdének. Az International Beer Challenge 2022 díjait nagyszabású gálaműsor keretében adták át Londonban, 2022. november 19-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában