PR-cikk

2022.11.07. 01:00

A vörös, vagy a fehér bort szereted jobban?

Ma arra próbáljuk megkeresni a választ, hogy vajon miért szoktuk az egyiket jobban szeretni a másiknál? Amikor valaki megkérdezi, hogy vörös- vagy fehérbort szeretnél-e, valószínűleg habozás nélkül tudsz válaszolni rá. És talán ez egy olyan kérdés, amelyre a válaszod idővel megváltozik. A borozás igen érdekes utazás lehet.

Emlékszem, miután megittam az első pohár bort, megesküdtem, hogy soha többé nem iszom bort. Minden korty olyan érzés volt, mintha tömény italt ittam volna. Fogalmam sem volt, hogyan tudnak az emberek egy egész pohárral meginni, nemhogy minden kortyot élvezni. Néhány évvel később, amikor egy barátom elvitt egy borozóba, kért egy pohár Malbecet, és akkor kezdődött el a bor iránti szeretetem. Körülbelül 10 évvel később, egy borászatban töltöttem a napot, és rájöttem, hogy kicsit jobban szeretem a fehérbort a vörösnél. Hmm, talán elárul valamit rólunk valamit az általunk kedvelt borok színe? Úgy tűnik, igen. :)

A bunch of green grapes on the bottle of wine
 

A különbségek a vörös bor és a fehér bor között

Van néhány nagy különbség a fehérbor és a vörösbor között, amelyek befolyásolhatják az preferenciánkat. Kezdetnek különböző színű szőlőből készülnek - a vörösborban csak vörös szőlőt használnak, míg a fehér borokhoz elsősorban fehér, néha vörös vagy rózsaszínes szőlőt használnak. Vannak olyan kulcsfontosságú különbségek is az erjesztési folyamatban, amelyek befolyásolják az ízt. A vörösbort olyan szőlőből állítják elő, amelynek héja az erjedés során rajta marad, míg a fehérbort olyan szőlőből készítik, amelynek héját az erjedés előtt eltávolítják.

Az érlelés is különböző módon történik, a fehérborokat acél- vagy vaskádban, míg a vörösbort gyakran tölgyfahordóban érlelik. A bor érlelésének tartálya befolyásolja a levegő áramlását és a bor savasságát. Ennek eredményeként a vörösborok lágyabbak, merészebbek és összetettebbek, míg a fehérborok gyakran ropogósabbak, kicsit édesebbek és magasabb savtartalmúak.

 

A bor tanninokat is tartalmaz, amelyek a borfogyasztási élmény részét képezik. A tanninok felelősek a száraz érzésért, amelyet a nyelv hátsó részén érzünk, amikor bort iszunk. Ha tetszik neked ez az élmény, akkor a magasabb tannintartalmú vörösborok ízleni fognak. Ha nem szereted, vagy tanninérzékeny vagy, akkor a fehérborokat részesítsd előnyben.

A vörösborokban általában erősebben érezhetőek a bogyós jegyek, a málnától, cseresznyétől és az epertől, a világosabb oldalon az áfonyáig, szederig és fekete ribizliig. A vörösbornál sokszor megtalálhatóak még a mély földes ízjegyek, a csokoládé, a fa és dohány íz is. A fehérborok ízei inkább citrusos, alma, őszibarack és más könnyű gyümölcsös ízek, aromás virágos jegyekkel. 

 

A fent leírt különbségek lehetnek az okai, hogy egyik fajtát jobban szeretjük a másiknál, de a személyiségünk is befolyásolhatja választásunkat. Egy kutatás szerint vannak különbségek a vörösbort, illetve fehérbort kedvelők személyiségjegyei között. Íme, mit találtak:

A vörösbor kedvelők jellemzői:

- hajlandó kicsit többet is költeni egy üveg borra :)
- valószínű hogy igazi „borrajongó” lesz
- korán kelő
- kalandvágyó, alázatos, és összeszedett
- introvertált típus
- inkább a kutyákat, mint a macskákat kedveli

A fehérbor kedvelők jellemzői:

- kevesebbet költ egy üveg borra
- nem lesz igazi „borrajongó”
- igazi éjszakai bagoly
- kíváncsi, szarkasztikus, és maximalista
- extrovertált típus
- inkább a macskákat, mint a kutyákat kedveli

Hát, mindenki döntse el, hogy mennyire igazak a kutatással megállapított jellemzések, talán igen, talán nem. :)

Melyik az egészségesebb, a vörösbor vagy a fehérbor?

Mind a vörös, mind a fehérbor kalóriát, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, például kalciumot, mangánt, magnéziumot, káliumot, B6-vitamint, vasat, riboflavint, foszfort, niacint, K-vitamint és cinket. A különbségek ebben a tekintetben meglehetősen marginálisak, mivel a vörösbor valamivel több tápanyagot tartalmaz, míg a fehér valamivel kevesebb kalóriát.

Emlékszel, hogyan erjesztik a vörösborokat? Héjukkal együtt. Kiderült, hogy ez, a vörösbor által kínált egészségügyi előnyökben is különbséget jelent. A vörösbort összefüggésbe hozzák a szívbetegségek kockázatának csökkentésével, lassítja az életkorral összefüggő mentális hanyatlást és növeli a „jó” HDL-koleszterinszintet. Összességében a vörösbort általában a kettő közül,  „egészségesebbnek” tartják.

De akár vörös-, akár fehérbort iszol, - mértékkel - mindkettő csökkentheti a szívbetegségek, a szélütés, a degeneratív betegségek és még akár a rák kockázatát is. A kulcs természetesen a mértékletesség, mert a túlzott fogyasztásnak olyan egészségügyi hátrányai is lehetnek, amelyek messze felülmúlják az előnyöket. Ha a bor egészségügyi tulajdonságaira gondolsz, természetesen van mód arra, hogy egészséges, sőt környezetbarát borokat találj.

 
 

Amennyiben érdekelnek a borok, és szeretnél minél több érdekes információt megtudni róluk, akkor jelentkezz sommelier tanfolyamra a Bestmixer iskolába.

 

1055 Budapest, Nagy Ignác u. 19/A. 

[email protected] 

+36 20 612 1000 | 06 1 215 0574 

Adószám: 23797819-2-41
Cégjegyzékszám: 01-09-978343
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/004199

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában