A fermentált étel nem savanyúság

2022.10.15. 15:30

Erjesztett, élő ételcsodák Velencén

Saját egészségük érdekében vágtak bele a fermentálásba, ebbe az ősi eljárásba, ma pedig már különleges, „élő alkotások” kerülnek ki kezeik közül. Nemrég egy országos versenyen díjat is nyert a velencei Hyross Katalin és Bahul Krisztina – anya és lánya – egy fermentált tárkonyos karalábéval.

Házi Péter

Fotó: Házi Péter / FMH

Katalin és Krisztina három éve kezdtek el kísérletezni a fermentálás ősi művészetével velencei otthonukban, első sikerélményük – természetesen – a házi savanyú káposzta volt. A fermentálás, azaz zárt környezetben lezajló tejsavas erjesztés nemcsak jótékony pre- és probiotikumok millióival gazdagítja az ételt, hanem az érlelés során feltáródnak és jobban hozzáférhetővé válnak a zöldségben rejlő vitaminok a szervezetünk számára. 

A fermentumok jótékony hatása szinte azonnal érezhető volt – meséli Katalin –, nemcsak az emésztéssel kapcsolatban, hanem az általános közérzetet is rendbe tette, egyfajta „belső megnyugvás” szállta meg az embert evés után. Ezen felbuzdulva aztán egyre jobban elmélyedtek a fermentálás világában. Most már ott tartanak, hogy szinte minden elérhető zöldség fermentálását kipróbálták, és eközben külföldi receptek, alapanyagok segítségével is inspirálódtak.

Forrás: Az alanyoktól

A karantén alatt építették ki kis "műhelyüket" Velencén, ahol a lovasberényi szőlőhegyen lévő telkükön megtermelt, vegyszermentes zöldségeket dolgozzák fel. Második éve már, hogy az egyik fehérvári piacon hetente árulnak, kosárközösségekben és Velencei-tavi rendezvényeken, vásárokon is lehet velük találkozni. 

Katalin egyik nagy kedvence a fermentált cukkini, Kriszti pedig szívesen kísérletezik szokatlan párosításokkal: ananászos-kurkumás káposzta, kimcsi chilivel vagy éppen a répa-káposzta-hagyma hármasa. A különlegességek közé tartozik a fokhagyma, a spárga, a marokkói citrom és a mézben erjesztett som, melyek látványra is igen tetszetősek. Amúgy nincs kőbe vésett recept, az alapanyagokkal és az érlelés folyamatával is lehet kísérletezni. Mivel a fermentum egy „élő” étel, ezért igen érzékenyen reagál a külső behatásokra: más az eredmény, ha a meleg konyhában, vagy a hűs pince lépcsőjén zajlik le az erjedés.

Fotós: Házi Péter / FMH

A fermentálással most ismerkedőknek azt ajánlják: csak kis mennyiségben fogyasszanak erjesztett zöldségeket, étkezés előtt, és ha megszokta a szervezetük, minden nap be lehet iktatni az étrendbe. A fermentált étel nem savanyúság – nemcsak bizonyos ételekhez fogyasztjuk púpozott tállal, hanem az optimális hatáshoz nagyon fontos a rendszeresség és a mértékletesség – vallja Katalin.

Természetesen számos izgalmas tervük van még, Krisztina legújabban fermentált gabonákkal és ehető vadnövényekkel kísérletezik. A Magyar Elhízástudományi Társaság (és más szervezetek) által hirdetett országos „fermentált ételek” receptversenyen is azért indultak, hogy megismertessék magukat, és új inspirációkat szerezzenek másoktól – ez maximálisan sikerült, hiszen bekerültek a díjazottak közé.

Fermentált gyalult káposzta alaprecept 

A káposztát legyaluljuk, és szárazon besózzuk – 1 kg káposztához 1 evőkanál sót, valamint ízlés szerint babérlevelet, köménymagot adunk. Jól összegyúrjuk, és ha levet enged, betömködjük egy nagy üvegbe, és a levét ráöntjük úgy, hogy víz alatt maradjon a káposzta. Sárgarépacsíkokkal, káposztatorzsával vagy szőlőlevéllel le tudjuk fogatni (ez utóbbi lassítja az érést a savas tartalma miatt). A kupakot rátekerjük az üvegre, és hűvös helyen mintegy. 6 hétig érleljük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában