Egészség és megelőzés

2022.10.10. 08:29

A stressz okozta betegségekről értekeztek Csóron

Vasárnap este “A lelki egészség fenntartásának lépései” címmel tartottak beszélgetést a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Hajdú Marianna

A stressz kezelésének első állomása, annak felismerése.

Forrás: A szervezők

Baranyai Klára mentálhigiénés szakember a Levendula Természetjáró Egyesület meghívására érkezett.

Máté Gábor “Mit üzen a tested?” című könyve alapján folytattak beszélgetést. Szervesen kapcsolódva a mellrák elleni küzdelem világnapjához, a megelőzés fontosságáról, az érzelmeink tudatos felismeréséről, megéléséről, megfogalmazásáról esett szó. Ehhez kapcsolódóan beszélgetést folytattak a megélésekről, érzésekről, melyeket a Resilio kártya használatán keresztül fogalmaztak meg. Ennek a technikája a következő volt: két kártyalapot húzott mindenki, a képek alapján elmondták, hogy milyen érzéseket váltanak ki a látott képek. A képek megpillantásakor kialakult-e bennünk valamilyen feszültség, stressz. A kellemetlen érzések hol alakulnak ki? A mellkasban nyomásként vagy a gyomorban görcsként? Ahol a rossz érzés kialakult, – az előadó szerint – ott koncentrálódik a stressz, ott alakulhat ki betegség. 

Hogyan lehet a stresszt, a feszültséget oldani? Van aki énekléssel, sporttal, de vannak akik kézimunkával, rajzolással vagy a természetben való sétával enyhítenek a felgyülemlett feszültségen. Akár a megelőzésben, de már a kialakult problémákon is lehet segíteni. Könyvek sora foglalkozik a stressz okozta problémákkal és kínálnak megoldásokat ennek enyhítésére, leküzdésére. Szakemberek is segítségünkre lehetnek, ha a könyvek mellett komolyabb segítségre is szert szeretnénk tenni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában