Fontos, hogy figyeljünk egymásra

2022.09.21. 14:16

„Sokszor nem vesszük észre az embert, aki ott áll előttünk" – az Alzheimer világnapja Fehérváron

Magyarországon a demenciával küzdők körülbelül 200-250 ezren lehetnek, mégis keveset tudunk róla - szerdán tartották az Alzheimer világnapot, amihez Székesfehérvár idén is csatlakozott a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthonában. A szakmai előadásokkal is bővelkedő program lehetőséget biztosított arra, hogy felhívják a figyelmet a társadalmi összefogás szükségességére.

Kecskés Zoltán

Lila sétára invitálták a résztvevőket a Városház térre, ahol Senior örömtáncra is sor került.

Fotó: Nagy Norbert

Napjainkban egyre többen kérnek segítséget idős hozzátartozóiknak. A demens betegségek ma már nem számítanak tabunak, és habár visszafordításukra egyelőre nincs gyógymód, kezelésükre és enyhítésükre több megoldás is létezik – hangzott el az esemény hivatalos megnyitóján, amelyen többek között Spányi Antal megyés püspök,  Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár, Egervári Ágnes, az INDA Program szakmai vezetője, Cser-Palkovics András polgármester és az Országos Papi Otthon vezetője, Barna Tímea is felszólalt.

– Amikor a világ összeszűkül és minden hírt és álhírt szinte a keletkezésük pillanatában leolvashatunk valamilyen elektronikus eszközről, akkor az ember arra érezhet késztetést, hogy a „kis világ” minden gondjával foglalkozzon, mindeközben pedig nem vesszük észre az embert, aki ott áll előttünk – kezdte beszédét  Spányi Antal megyéspüspök. – Ezek a programok azonban nem csak az Alzheimer-jelenséggel élő emberek sokaságára hívja fel a figyelmet, hanem azokra a segítőkre, hozzátartozókra is, akik a szakmai előadásokon felkészülhetnek arra, hogy egyre több ismeret birtokában állhassanak szeretteik mellett. Tegyék mindezt megértő szeretettel és tiszta szívvel – tette hozzá.

Az Országos Papi Otthonban került sor az ünnepélyes megnyitóra.
Fotós: Nagy Norbert

Fehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy egy-egy világnap mindig kettősséget hordoz magában. Egyrészt kockázatot azért, mert úgy tekinthetünk rá, mint egy kötelező feladatra, amit aztán kipipálhatunk, ugyanakkor óriási lehetőséget is, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy ne csak egy napon, hanem az év hátralévő 364 napján is tudjuk, hogy mivel állunk szemben. Mint mondta, Fehérváron a példaértékű közösségi összefogás eredménye az, hogy nem csak egy-egy órás szakmai programon kerül a figyelem középpontjába demencia.

Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, fontos, hogy a demenciára és az Alzheimer-kórra ne csak egészségügyi, hanem családügyi megközelítésben is tekintsünk, hiszen a társadalom széles körét érinti.  Mint mondta, Magyarországon a demenciával küzdők körülbelül 200-250 ezren lehetnek, ezért a kormányzat fontosnak érzi, hogy megteremtse a megfelelő szakmai és gazdasági helyzetet ennek a kezelésére. Emellett pedig a miniszterelnök, Orbán Viktor szavait hangsúlyozta, miszerint a legnagyobb nehézségek közepette – koronavírus, a szomszédban dúló háború és azok gazdasági következményei – sem szabad, hogy eltérítsenek a céljainktól. Az egyik legfontosabb stratégiai célként a családok megerősítését nevezte meg, amelynek minden egyes tagjának éreznie kell azt a fajta gondoskodást, amit a nemzet tud neki nyújtani. 

Egervári Ágnes, az INDA Program szakmai vezetője köszönetét fejezte ki Székesfehérvár városának és az egyházmegyének, hogy befogadó módon állt hozzá idén és az elmúlt időszakban is az országos kezdeményezéshez. Elmondta, hogy az elmúlt években a program segítségével hatalmas előrelépéseket tettek annak érdekében, hogy minél inkább felkészítsék a hozzátartozókat a különböző váratlan élethelyzetekre, tudniillik a betegek 95 százaléka otthon él.

Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója csatlakozva az előtte szólóhoz elmondta, hogy az az INDA Program 2015-ös indulása óta ők folyamatosan, minden év szeptember 21-én hallatják a hangjukat és elmondják, az Alzheimer-kórral foglalkozni kell és tesznek azért, hogy ezek a hangok nyitott fülekre találjanak, amelyek később tettekre, cselekvésre ösztönzik az embereket. Kiemelte, hogy a mai kaotikus, bizonytalan világban hajlamosak vagyunk egy picit magunkra koncentrálni, de fontos, hogy figyeljünk azokra is,  akik már nem tudják érdekeiket érvényesíteni.

Végül, de nem utolsósorban Barna Tímea, a Katolikus Szeretetszolgálat Országos Papi Otthonának intézményvezetője szólalt fel, aki hangsúlyozta, hogy a családok nincsenek egyedül és bátran bármikor felkereshetik kérdéseikkel az intézetet, mert ők ezért vannak! Hozzátette azt is, fel kell ismerni, amikor már „családon túli megoldásra” van szükség, a Papi Otthonban tartós, 24 órás ápolást biztosítanak a betegséggel küzdőknek – fogalmazott az intézményvezető.

A program Lila sétával,  szenior örömtánccal, majd szakmai előadásokkal folytatódott a Papi Otthonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában