Frissen Fejérből

2022.07.11. 17:00

Sukorói andezittelér - mi lesz vele az épülő bölcsőde mellett?

Párhuzamosan haladnak a munkálatok az új óvoda-bölcsőde épülete, valamint a geológiai ritkaságnak számító andezittelér területén. A két fejlesztés egymás szomszédjában található, így összekötötték a gyakorlatban is a munkálatokat.

S. Töttő Rita

Különleges geológiai látványosságot tesznek látogathatóvá Sukorón

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Magyarország legöregebbje a Velencei-hegység, melynek egyik geológiai különlegességét, a sukorói andezittelért teszik látogathatóvá a jelenlegi munkálatok során. Már láthatók az előrehaladott folyamatok: az újonnan épülő óvoda-bölcsőde melletti területen nyitották meg a bozóttól korábban nem látható természeti jelenséget. Ahogy korábban megírtuk, az andezittelér nem más, mint a gránitot átszelő megszilárdult lávafolyam. A világos színű gránitból kitűnik a sötétszürke telér. E geológiai örökség helyi védettség alatt áll, ám országos szinten is ritkaságnak számít. Idén márciusban kapta a hírt az önkormányzat, hogy egy 4 millió forintos pályázatnak köszönhetően tehetik rendbe. Az pedig már újabb hír, hogy a közvetlen szomszédságában épülő óvoda-bölcsőde együttes kivitelezője foglalkozik az andezittelér rendbetételével, turisztikai kialakításával is. Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester mondta el a részleteket:

- Az óvoda-bölcsőde építése során az épület mögött elhelyezkedő andezittelér bemutatásához szükséges munkálatok együtt zajlanak az építkezéssel. Meg tudtuk ugyanis oldani, hogy az építtető cég, amely kibányászta a sok értékes követ az alapok lefektetéséhez, megépítik az andezittelér megerősítéséhez szükséges alapokat is. Utána pedig parkosítás, fásítás következik, világítórendszereket is kiépítünk, amellyel egy csodálatos természeti értéket teszünk ismét látogathatóvá – árulta el. A tervek szerint az épület elkészültével – 2023 szeptembere – egyidőben válik látogathatóvá az andezittelér is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában