Az alulról jövő civil önszerveződés

2022.07.06. 07:00

Páratlan közösség a szentiváni - Nagy Orsolyával beszélgettünk

Sárbogárdi járásban lévő kistelepülés, de annál lelkesebbek a lakói, akik mindig szeretettel fogadják az odaérkezőt. Nagyjából hatszázan lakják csupán a Mezőföld déli csücskében elterülő Alsószentivánt, ennek ellenére sokan messze földről ismerik. Ki ne hallott volna a Fatimai Szűzanya tiszteletére emelt zarándokhelyről, vagy a híres gyümölcséről, a dióról. És az Alsószentiván Községért egyesületről? Na ugye, most ennek járunk utána.

Kecskés Zoltán

Az Alsószentiván Községért Egyesület motorjai: Nagy Krisztina, Márkliné Szegfű Krisztina és Nagy Orsolya.

Forrás: Egyesület

A falu alpolgármesterével, Nagy Orsolyával beszélgettünk erről a nem mindennapi közösségről, melynek középpontjában az ott élő emberek állnak. Orsolya tanítóként dolgozik egy közeli kisváros egyik általános iskolájában. Eredetileg kisebbség-szociológus végzettségű, szívesen foglalkozik emberekkel, szabadidejében fotózik. Úgy gondolja, hogy az Alsószentivánhoz hasonló kis falvak esélye a túlélésre, fejlődésre az alulról jövő civil önszerveződésben rejlik. Fontos, hogy az emberek érezzék, hogy tartoznak valahová. 

Hogyan jött az egyesület ötlete, mit kell tudni róla?

– Az Alsószentiván Községért Egyesület megalakulására 2020. június 10-én került sor. Alapító tagjai között települési képviselők, helyi pedagógusok, vállalkozók vagy tősgyökeres szentivániak vannak – közös bennük, hogy úgy érezték, tennének valamit ezért a faluért. Céljaink közé tartozik a kulturális, ismeretterjesztő, művészeti tevékenységek és a helyi sporttevékenységek támogatása, kialakítása, népszerűsítése, a szabadidő hasznos eltöltésének kezdeményezése. Fontos alapelvünk a faluközösség fejlesztése, hagyományainak megőrzése, ugyanakkor új kezdeményezések meghonosítása; a kulturális és közösségi programok, rendezvények szervezése és támogatása. Jelenleg 16 taggal működünk. 

Szépen hangzik! Konkrét példákat is tudna felhozni a munkájukból?

– Az Egyesület viszonylag rövid múltja alatt már számos kezdeményezéssel igyekezett színesíteni a település lakosságának mindennapjait: húsvéti tojásdíszítő versenyt, karácsonyi sütiversenyt rendeztünk, csatlakoztunk a megyében sokfelé népszerű Világító Adventi Kalendárium ablakdíszítő kezdeményezéshez, illetve közel 50 Mikulás-csomagot hagyott el Télapónk kicsik és nagyok örömére egyaránt, májfát és falu karácsonyfát állítottunk. Díjazással támogattuk az önkormányzat által szervezett fotópályázatot és rajzpályázatot, melyekre szerte a járásból érkeztek szép munkák. Tanszercsomaggal köszöntöttük a falu iskolájába beiratkozó kis elsősöket, búcsúajándékkal a ballagó nyolcadikasokat, az oktatási intézmények dolgozóit pedagógus-nap alkalmából.  Nagyobb rendezvényeink is akadtak: szeptemberben első alkalommal rendeztük meg a környéken egyedülálló Szentiván Trail terepfutó versenyt, majd decemberben sok érdeklődőt vonzott a két szépen kivilágított karácsonyi traktorunk. 

A nagysikerű futóverseny idén sem maradhat el
Forrás: Kovács Zoltán

Viszonylag rövid idő alatt sikerült belopniuk magukat az emberek, a környékbeliek életébe. Mit gondol, mi lehetett a siker kulcsa?

– Az egyesület motorja – a lelkes tagokon felül – Nagy Krisztina elnök és Márkliné Szegfű Krisztina alelnök.  Testvérem, Krisztina kertépítő- és tájrendező mérnökként végzett, Tamásiban dolgozik az önkormányzatnál, pályázatíró tapasztalatai nagyon hasznosak az egyesület számára. Mentorálásával eddig egy Magyar falu programos, illetve két „Ön választ, mi segítünk” pályázaton indultunk sikerrel. Családunk generációk óta él Alsószentivánon, mezőgazdasággal foglalkoznak, leginkább szántóföldi növénykultúrákkal. Szívesen vesz részt minden olyan tevékenységben, tervezési folyamatban, ami előre lendítheti a község fejlődését, színesítheti hétköznapjait. Másik fáradhatatlan tagunk Márkliné Szegfű Krisztina, aki eredetileg közgazdász végzettséggel rendelkezik. Bankban, majd az alsószentiváni önkormányzatnál dolgozott. Férje családja mezőgazdasággal tevékenykedik generációk óta, így családjuk is ezt folytatja, csak zöldségtermesztés helyett gyümölcstermesztés a fő profil. Két gyermekük született. Hogy kötetlenebb legyen a munkarendje, kozmetikus végzettséget szerzett, jelenleg is ebben dolgozik. Emellett besegít a férjének, amikor szükséges, akár papírmunkában, szüretben, árusításban, mikor mire van szükség. Véleménye szerint az egyesületünk működése hiánypótló. Olyan aktív, kreatív és fáradhatatlan tagokkal működik, akik hatással tudnak lenni a falu életére, közösségére.

Mi a küldetésük, mit szeretnének a jövőben még elérni?

– Hosszú távon szeretnénk fenntartani az eddigi kezdeményezéseinket. Rövidtávú terveink között szerepel nyáron egy, a településre jellemző tájat, életképeket, épített környezetünk csodáit bemutató képeslap kollekció kiadása. Idén is támogatjuk a falunapi fotópályázatot értékes nyereményekkel, illetve gőzerővel készülünk a kora ősszel megrendezendő II. Szentiván Trail futóversenyre, amely reményeink szerint még a tavalyinál is sikeresebb lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában