Nyomják, ahogy a csövön kifér!

2022.07.10. 20:00

A Fekete Sas Party ezerrel zúzott a hétvégén Polgárdiban

Vasak, rock és buli! A programok a jól bevált receptet követték. – Hagyománytisztelők vagyunk – erősítette meg a régi szlogent Polácska Marcsi, a motoros nemzetség elnöke.

V. Varga József

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy a Hummereket Arnold Schwarzenegger, úgy az Uralt Brad Pitt hozta divatba – mesélik a gépész urak a bordó erődöt kerülgetve. Aztán megfut a tulaj, a kislángi Dudar Feri, és bepöccenti a „jószágot”. Ural Dneprje 1967-es évjáratú, összeépítésén, szépítésén ő maga is fáradozott. Az oldalkocsi érdekessége, hogy hajtott kerekes.

A szovjet katonai vezetők még az 1930-as években tették le a voksot amellett, hogy a németek BMW R71-es oldalkocsis motorkerékpárját tekintik alapmodellnek hadseregük ezirányú felszereléséhez. A M72-es típus tömeggyártása 1941 tavaszán kezdődött – a rögtönzött történelemóra adja magát. A nyolcvanas évekig gyártott Ural motorok darabszáma 3,2 millióra tehető, s megfelelnek mind az amerikai, mind az európai követelmények szigorú előírásainak.

A polgárdi Fekete Sas Motoros Nemzetség 24. nemzetközi motorostalálkozója önmagáért beszél. A „szelíd motorosok” két év kényszerszünet után újra itt vannak, nyomják, ahogy a csövön kifér, fekete pólós és bőrszerkós régi és új fazonok jönnek-mennek, jól fogy a sör, a koncerteken blues, rock és heavy váltogatja egymást. A helyszín már jó pár éve nem a volt szovjet laktanya egykori alakuló tere és lankás vidéke, hanem a Kútfejek című filmből is ismert benzinkút környéke, a 7-es főút körforgalmánál.

A sárbogárdi haverok szenvedéllyel mesélnek szeretett gépeikről. Lóránd Suzuki Katanája idestova 40 éves. A rajongók imái meghallgatásra találtak – magyarázza emberünk –, hódít a retró, a legenda visszatért a kínálatba. Robi 1972-es Harley Indianja egykor rendőrségi motorkerékpárként szolgált valahol „Ámerikában”.

A nemzetség tagjait egy „vadiúj” BMW R1250-es és egy „ős” Pannónia társaságában kapom lencsevégre. A házigazdák sátránál kávéval, kólával kínálnak, de Polácska Marcsi megmutatja elnöki hintaszékét is.

Pénteken sörivó derbi és kvízverseny hangolta a jókedvet, s szombaton sincs megállás a banzájon. – Toljatok egy kövér nagy gázt! – vezényli az egyik sas, Horváth Peti a hangerőpróbán, s a decibelek az eget ostromolják. Persze a legendás-pikáns szénatúrás sem maradhat el: a nyeremény bakonyi hétvégét a pusztavámi Milán csípi meg. – Kit viszel magaddal? – firtatja a szpíker. – Természetesen életem párját! – szögezi le a szakállas bőrmellényes.

A találkozó csúcspontját jelentő motoros felvonulás, több száz géperejű járművel, Polgárdi utcáin dübörög a Fekete Sasok felvezetésével. A legöregebb sas, Fekete Sanyi bá piros Pannóniáját hajtja. – Ilyen hangosak?! – jegyzi meg az egyik nézelődő hölgy. Visszaérkezve a bázisra aztán Szilágyi „Madman” Ricsi varázsol a flaszteren, a streetfighter show kunsztjait nagy ováció kíséri. A tombolahúzás fődíja az idén is egy spéci robogó.

A koncerteken estétől éjjelig pénteken a Spóra és a Blues Company, szombaton a Fekete Bárányok, a Zorall és a Hangár 21 szólt nagyot. A pult mögött Várkonyi Attila alias Dj. Dominique & Thomx keverte a zenét, a deszkákon a Feketén Fehéren táncegyüttes ropta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában