PC-show

2022.06.25. 19:55

A retró él és virul - Egy időgépben érezhette magát az, aki Fülére jött (videó, képgaléria)

Június 25-26-án a község a nosztalgia és a számítástechnika őrültjeinek paradicsomává válik, hiszen nyolcszáz négyzetméternyi múlt várja az ide látogatókat.

Elekes Gergő

Kicsiket és nagyokat egyaránt vonzott a tárlat

Forrás: E. Tringli Alexa / Feol.hu

A Fejér megyei település évek óta a retró számítógépek Mekkája. Ezt minden túlzás nélkül állíthatjuk, hiszen Orsovai Sándor, azaz Bacsis hetedik alkalommal vonzotta ide a látogatókat a Bacsis Retró Számítógép kiállítás keretein belül, mely idén ismét egy kicsit szebb, egy kicsit nagyobb, egy kicsit jobb, mint korábban.

– A BRSZK egy rettentő kicsi tárlatnak indult évekkel ezelőtt, és az a tény, hogy 2022-ben egy órával az első nap megnyitása után már közel 100 látogatónk van, borzasztó büszkeséggel tölt el – nyilatkozta portálunknak a főszervező.

A szombaton 10 órakor elrajtoló eseményen tíz kiállító a számítástechnika történelmének legfontosabb mérföldköveit tárta az érdeklődők elé, az Acorntól kezdve a Commodore 64-en át a ZX Spectrumig. De akadt itt egyéb nyalánkság is, a menedzserkalkulátorok és a PDA-k kollekciója, a közel 400 darabból álló processzorbörze, a számítógépekkel egyidejűleg fejlődő hűtőbordák kiállítása, Steve Jobs forradalmi találmányai, különböző konzolok és a 90-es évek videojátékainak dobozos gyűjteménye is örömkönnyeket tudtak csalni a látogatók szemébe.  Azonban nem csak a számítástechnika rajongói találhattak itt érdekességeket! A tavalyi évben második világháborús makettjeivel újoncként bemutatkozó „Dodi” ismét a kiállítók között foglalt helyet, és bizony az ő standjánál is gyakran leragadnak az emberek.

Orsovai Sándor már az első nap után sikeresnek ítélte a kiállítást
Forrás: Elekes Gergő / Feol.hu

No de itt nem csak nézelődni, hanem játszani is lehet. Sőt, kell! Az ember azt gondolná, hogy a 21. században, amikor a videojátékok már annyira élethű grafikával bírnak, hogy szinte nem is tudjuk megkülönböztetni őket a valóságtól, egy pixelhalmazokból összeálló, monokróm kijelzőn futó alkalmazás képtelen lekötni a mai kor fiataljait. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk! Bámulatos látni, ahogy a legkisebbek, Atari mintás pólóba bújt apuval az oldalukon, önfeledt mosollyal az arcukon próbálják legyőzni egymást különböző játékpisztolyok segítségével a virtuális térben, miközben a terem túlsó felén a hölgyek a Need for Speed Underground 2-ben mutatják meg csemetéiknek, hogy bizony nem csak a férfiak sportága az autóversenyzés! Az én szívem pedig akkor dobbant meg igazán, amikor Jordan Mechner 1989-ben megjelent örök klasszikusának, a Prince of Persia-nak fehér dzsúdóruhába bújt hercegét pillantottam meg az egyik kijelzőn. Ez a játék volt az első találkozásom a számítástechnikával nagyjából 28 évvel ezelőtt. 

Amennyiben megtetszettek Önöknek a látottak, szedjék össze a családot és irány Füle, ahol vasárnap 10 órától 18 óráig még átélhetik ezt a nosztalgikus kalandot a Petőfi utca 12-es szám alatti tornacsarnokban!

Videónk a Feol.hu hivatalos Youtube csatornáján is elérhető ITT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában