Egészséges gyermekfogak?

2022.06.25. 09:00

A fogak ápolása már a kezdetektől nagyon fontos

A megfelelő szájhigiénia elérése a csecsemőkorban kezdődik. A szakemberek szerint az első fogak kibújása előtt is szükséges a baba szájüregének tisztán tartása.

Hajdú Marianna

Az egészséges fogak egyik „alapja” a megfelelő fogmosás

Forrás: Shutterstock

Minden etetés után ildomos a kicsi ínyét nedves kendővel megtisztítani. Az úgynevezett cumisüveg-szindrómára is felhívják figyelmünket, amelynek lényege, hogy a gyerekeknél leggyakrabban fellépő fogszuvasodás megelőzése érdekében a lehető legkevesebbet érintkezzen foga édes ételekkel, italokkal – és itt fontos megjegyezni, hogy a bébiételek is tartalmaznak cukrot.

A babánknak körülbelül négy hónapos korától kezdenek kibújni a fogai. Az első fogacskák megjelenésétől elkezdődhet a fogmosás. Mossuk meg a kis fogakat naponta kétszer babának való, nagyon puha sörtéjű fogkefével, legalább két percig! Így hozzászoktathatjuk a fogmosáshoz. A fogszuvasodás és a fogínygyulladás a leggyakoribb problémák, amelyek panaszt okoznak gyermekünk fejlődő fogainak.

Mikor gyermekünk betölti a 2-3 éves kort, elkezdhetünk fluoridos fogkrémet is használni a fogmosáshoz, de csakis a felügyeletünk alatt. Kezdetben válasszunk kifejezetten kicsik számára ajánlott fogkrémeket, amelyek nem tartalmaznak fluoridot, és a lenyeléssel sem okoznak problémát a kicsinek! Különféle ízesítésűekkel kedvükre is tehetünk.

Megfelelő táplálkozással és étrenddel is sokat tehetünk az egészséges fogakért. A csecsemők részére a legjobb táplálék az anyatej. Ezt követően fontos, hogy minél kevesebb édességet, cukros-szénsavas üdítőt kapjon a gyerek. A gyümölcsleveket érdemes vízzel hígítani. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás elsődleges, mellette a megfelelő mennyiségben kalciumot tartalmazó ételek – mint a tej, kefir, joghurt – jöhetnek. Az ásványi anyagok és vitaminok elengedhetetlenek az egészséges fogak megtartásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában