Együtt lépni a fénnyel

2022.06.04. 15:30

A fény útját követik hamarosan Fehérvárcsurgón

A katolikus templomtól a bodajki kegyhelyig egy 14 stációból álló zarándok­utat készített el Komáromi Linda fehérvárcsurgói keramikus.

Palocsai Jenő

Az Örömút egyik stációjánál már a napokban is állomásoztak

Forrás: Rozbach Levente

Hamarosan elindul a VIA LUCIS, azaz a Fény Útja – tudtuk meg Komáromi Lindától, aki elmondta: – Az immár 10 éve működő fehérvárcsurgói imacsoportunk régi álma valósult meg most azzal, hogy örömúti zarándoklatra indulhatunk. Ez olyan katolikus lelki gyakorlat, melyen a húsvéti keresztút mintájára imádkozunk, és ott kezdődik el, ahol a húsvéti keresztút véget ér. A 14 stáción Krisztus feltámadása utáni események elevenednek meg előttünk. Louis Evely így elmélkedett Le chemin de joie – Az öröm útja című könyvében: „Végigzarándokoljuk az Örömutat, hosszasabban meg-megállunk egy-egy örömstációnál, elmélkedünk a föltámadt Krisztus minden megjelenésének elbeszélésén, újra átéljük Ővele az Ő élményeit, amikor olyan kedvesen, annyi türelemmel próbálgatta apostolait az Ő örömére ébresztgetni, föltámadásáról őket meggyőzni, szomorúságukat örömre fordítani. A keresztény öröm a legyőzött szomorúság!”

Mint megtudtuk, az út közel 6 kilométer hosszú, a katolikus Alexandriai Szent Katalin-templomtól indul a Vermek dűlőn át, fel az Öreghegyre. Aztán bekanyarodik az erdőbe, elvezet a Halomsírok mellett, fel a Vasutaspihenőhöz, és leereszkedik az Alba Regia-forráshoz, onnan Bodajk irányába fordul, és az erdőből kiérve a Kálvárián át a bodajki kegytemplomnál ér véget.

Arra a kérdésre, hogy kiket várnak erre az eseményre, elsősorban azt felelte a szervező: – Szeretettel ajánljuk a zarándokutat lelki feltöltődésre, szemlélődésre, bízunk benne, hogy az itt élők és idelátogatók is sok örömüket lelik majd benne. Akik vállalják, azoknak kegyelmekben gazdag, áldott utat kívánunk!

Az Örömút közösségi oldalán képek, térképek segítik a tájékozódást, a közzétett elmélkedések pedig a lelki elmélyülést. Ugyancsak ezen a felületen jelenik majd meg az indulás pontos dátuma és időpontja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában