Érdemes átgondolni

2022.05.28. 17:00

Retró: újra hódít a dauerolt haj

Megötszöröződött a dauert igénylők száma az elmúlt egy évben, és a férfiak legalább annyi esetben kérnek dauert, mint a nők – számolt be tapasztalatairól egy több üzlettel is rendelkező fővárosi fodrászat. Mire figyeljünk a daueroláskor, ha nem akarunk elrontott frizurát?

FMH

A csavarók mérete sem mindegy a végeredmény szempontjából

Forrás: Shutterstock

A dauer a nyolcvanas években volt a legnagyobb divat, amikor leginkább a nagy, tupírozott, kócos hatású frizurák voltak menők. A klasszikus dauer az idősebb korosztály kedvence maradt azóta is, aminek kétségtelen előnye, hogy a haj dúsabbnak hat tőle. A retrómánia és a sztárok frizuraválasztása azonban újra divatba hozta a dauert – mondta az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrászat mesterfodrásza. A régi típusú dauervíz nagyon kiszárította a tincseket, ami sokak haját menthetetlenül tönkretette. 

Már jó ideje elérhető néhány kíméletesebb dauervíz, amely más vegyi anyagok használatával ér el hasonló hatást, azonban maga a lényeg nem változott: a dauerolás kémiai beavatkozás, ami nagy tapasztalatot és gondosságot igényel, ezért továbbra is érdemes profi szakemberre bízni. A dauerolás elsősorban kevés vagy vékony szálú haj esetén volumennövelés szempontjából ajánlott, illetve azoknak, akik egyenes haj helyett göndört szeretnének. Viszont nem mindenkinek ajánlható! Igénybe vett, roncsolódott, extrém száraz vagy nagymértékben szőkített haj esetén egyáltalán nem javasolt, és ha valaki loknikat, hullámokat szeretne, annak sem dauer kell! Ezeket ugyanis sütővassal, beszárítással is el lehet készíteni. Az se daueroltasson, aki csak egy alkalomra szeretne göndör hajat, ugyanis a dauer tartós, csak lenőni tud, visszacsinálni nem lehet. 

A leggyakoribb dauerhiba, hogy a csavaró mérete nem megfelelően van kiválasztva, mert ilyenkor nem a kívánt göndörséget kapjuk. Ha nem megfelelő erősségű dauervizet használnak, akkor eléghet, vattaszerűvé válhat a haj, vagy éppen semennyire nem lesz hullámos. Nem kívánt eredményhez vezet a nem megfelelő hatóidő, vagy ha nem itatják át a vegyszerrel megfelelően a felcsavart tincseket. A megfelelő utókezelés hiányától ugyancsak károsodhat a haj. A dauerolt haj hétköznapi ápolását szintén meg kell tanulni, mert a természetesen göndör hajhoz hasonlóan például csak vizesen szabad fésülni, és szárazon tilos kibontani. Ha mégsem úgy sikerült a dauer, ahogy mi szerettük volna? 

A „javítás” mindig a hiba mértékétől és fajtájától függ, de általában minimum két hetet kell várni egy újbóli dauerolás előtt, hogy közben a hajat intenzíven ápolva elkerülhető legyen a további károsodás. Ennek során segíthetnek például a keratinos hajszerkezet-javító kezelések. Ha viszont nagymértékű a hiba, akkor sajnos már csak a roncsolt hajszálak visszavágása, azaz magyarul a hajvágás segíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában