91 bormintával

2022.05.30. 18:43

Borverseny borgenerális-avatással a soponyai szőlőhegyen

A soponyai és környékbeli gazdák (Aba, Dég, Káloz, Sárbogárd, Simontornya, Soponya, Szabadbattyán, Székesfehérvár, Tác) 91 bormintát neveztek a hétvégi borversenyre.

V. Varga József

A borgenerálisok minden évben megkoszorúzzák Szent Orbán szobrát

Forrás: Fehér Gábor / FMH

A szőlőhegyen, a borháznál Ulcz Gyula, a Soponyai Borgenerálisok Borrendjének nagymestere, a hegyközségi egyesület elnöke köszöntötte a népeket. A borbírálatot követően a délutáni eredményhirdetést és estebédet (vaddisznópörkölt és marhapörkölt) az összegyűlt borbarátok jelenlétében a borgenerálisok felvonulása nyitotta. A bordó színű talárt öltött férfiak megkoszorúzták a Szent Orbán-szobrot, és jóféle olaszrizlinggel locsolták meg. Koszorút helyezett el Kovács Mihály és Nagy Gyula, míg a szobor megöntözését, köszönetképpen a jó termésért, Borda László vállalta fel.

A zsűri 18 nemes nedűt ismert el arany, 26-ot ezüst és 34-et bronz minősítéssel. Gazdára találtak a nagyaranyak is: a pálmát Pál Jenő (Soponya, Tác) jázmin, Szabó Gábor (Káloz) rózsakő és ugyancsak Pál Jenő szintén rózsakő bora vitte el. Az idei évtől Pál Jenő immár borgenerálisnak tudhatja magát: a ceremóniának megfelelően a kis icce bort (7,3 deciliter) egy húzásra kellett meginnia.

– Szépek a tavalyi borok, a jó idő térségünkben különösen a fajta fehérboroknak kedvezett, a 18 aranyéremből 12 közülük került ki a sorrendben 33. borversenyünkön – mondta el lapunknak Ulcz Gyula nagymester.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a soponyai Szent Orbán-domborművet Simony András készítette. Az alkotó maga választotta ki a villám sújtotta fát, amelybe beleépítette a munkáját. A domborművet 1998-ban avatták. „Ments meg minket fagytól, vihartól, jégveréstől” – hirdeti a szobor felirata.

– A borrendünk 1993-ban alakult, jövőre leszünk 30 évesek! Jeles esztendőre készülünk – tette hozzá Ulcz Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában