Sport- és élménynap egyben

2022.05.02. 11:30

Átadták a Székesfehérvár Sportjáért díjat, de közben a jövőre is gondoltak

Huszonhat sportegyesület 1500 sportolója vonult végig a János vitéz parktól a Mol Aréna Sóstóig vasárnap reggel. De itt rendezték meg a jövőtudatos fesztivált is.

Hajdú Marianna

Cser-Palkovics András, Tóth István és Vörös Zsuzsanna a Székesfehérvár Sportjáért díj átadásán. Balra (a háttérben) Németh János, a másik díjazott

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A sportmajális megnyitóján Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a sportolókat és a résztvevőket. Méltatta a legendás sportvezetőket és sportközösségeket, akik legendás sportembereket neveltek.

– Rajtuk keresztül tudunk mindenkinek köszönetet mondani, aki segíti a fiatalokat, hogy sportágat válasszanak, sportoljanak, hogy életük természetes részévé váljon a sport.

Ünnepi beszédében külön köszöntötte a családokat és azon belül az édesanyákat, mert ez a nap nemcsak a sportolóké, de a családoké is: a szülők nélkül a gyerekek nem tudnak elkezdeni sportolni. A szépszámú közönséget, azaz a sportolókat és hozzá­tartozóikat Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is köszöntötte, majd átadták a Székesfehérvár Sportjáért díjat. A város közgyűlése idén Németh Jánosnak, a Mol Fehérvár FC utánpótlás technikai vezetőjének, illetve a Volán Fehérvár öttusaszakosztályának adományozta az elismerést. Utóbbiak nevében az Alba Volán SC társ­elnöke, Tóth István és az öttusaszakosztály igaz­gatója, Vörös Zsuzsanna vette át a díjat.

A rúdsport sportegyesület tagjai az aréna előtt gyakoroltak
Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hivatalos pillanatokat követően mind az aréna környezete, mind a Sóstó Látogatóközpont melletti napsütötte terület pillanatokon belül benépesült, ahol a „Tisztán lát­szik” jövőtudatos fesztivált rendezték meg. Ide játszani és ismereteiket bővíteni jöhettek az érdeklődő csemeték a szüleikkel. A színpadon 11 órától változatos előadásokkal szórakoztatták a gyerekeket az információban gazdag beszélgetésektől egészen a mesejátékokig.

Aki nem tudott megülni egy helyben, az izgalmas játékokkal fejleszthette készségeit és tudását, de végigjárhatta a több állomásból álló játék ösvényt is. A Digitális vándor a Sóstó természetvédelmi területet bejárva, a népmesék világán keresztül ismertette meg a gyerekeket a tájjal és az itt élő védett állatokkal. A Gasztrohősök a fenntartható élelmezésben adtak tanácsot. A Széphő sátránál a távfűtés előnyeiről hallhattak a gyerkőcök, és a Hogyan legyek zöld? kvízjátékban a fejüket törhették. A Fejérvíz Zrt. egy hatalmas munkagépet és egy kicsi, ám annál komolyabb víztisztító berendezést is kiállított. Az ökolimpián pedig egy játékos útvesztőben mérhették meg magukat a kíváncsiak, de kézműveskedhettek természetes alapanyagokkal, játszhattak rég elfeledett, újrahasznosított játékokkal, és körbeszáguldhatták az aréna épületét a Lime Technology rollereivel.

A sportosabb érdeklődők az aréna bejárata mellett felállított színpadon, illetve a sport­egyesületek sátrainál beszélgethettek az egyesületek képviselőivel. De kipróbálhattak számtalan mozgásformát az önvédelmi sportoktól a zumbán keresztül a sportlövészetig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában