Életmódi

2022.04.25. 11:00

Túrázzunk két keréken: Fedezzük fel Fejér megye biciklis túraútvonalait is!

A tavasz nemcsak a kabátot cseréli ki rajtunk és téli gumit az autónkon, de előkerülnek a garázsból, tárolóból a bicajok is. Az enyhébb idő és napfény is csalogat egy kis biciklitúrára. Most Fejér megyéből ajánlunk különféle izgalmas útvonalakat!

Hajdú Marianna

Túrázzunk egyénileg, gyerekkel vagy csapatban, mindenhez találunk megfelelő útvonalat

Forrás: Unplash

Ha csak a Budapest–Balaton kerékpárutat nézzük – ami 15 településen halad keresztül Fejér megyében – több mint 100 kilométeren át kerekezhetünk a friss levegőn, és nem is ez az egyetlen lehetőség, ha bringázni támad kedvünk. A természetben eltöltött idő mellett még sok egyéb is szól amellett, hogy kerekezzünk minél többet. A kerékpározás a láb izmainak erősítése mellett jót tesz a karoknak, és a hátizmokat is edzi. Csökkenti az ér- és szívrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Kevésbé terheli az ízületeket, mint a futás. Relaxál, elűzi a fáradtságot, erősíti az immunrendszert, fiatalít és még a fogyásban is nagyon hatékony segítség lehet. Egy jó túra egyénileg, de csapatban is kellemes kikapcsolódást nyújt. 

Családdal elindulva idilli célpont – és a legnépszerűbb – a Velencei tavat körbeölelő kerékpárút. A körülbelül 30 kilométeres túra nem nehéz, bárki számára teljesíthető, gyerekeknek is ideális, nincsenek szélsőséges terepviszonyok és a tó látványa sem elhanyagolható. Igazán jó túrának ígérkezik a Csákvár–Csákberény–Várgesztes útvonal. A több mint 50 kilométeres szakasz áthalad az Antal-árkon és Horog-völgyön, így a terepviszonyok is inkább már a bátrabbaknak valók. A Székesfehérvár–Öskü túravonalának 85 kilométere nehezebb terepeket is érint, de több településen is átkarikázhatunk, mint például a már Veszprém megyei Királyszentistván, Vilonya, Ősi és Várpalota, ahol kihagyhatatlan látnivaló a Thury-vár, és Nádasdladány. 

A 85 kilométeres Vértesi „8”-as túra Vérteskozmáig tartó szakasza még vállalható gyerekekkel, de a hátralevő szakaszt már a valóban edzett bicikliseknek ajánlják. A Pákozd–Ingókövek–Pákozd 10 kilométere ugyan nem túl hosszú, de tartogat néhány meredekebb részt, a látnivalók viszont megérik az extra energiát. Adtunk néhány ötletet a túrázásra vágyóknak, de ha otthonunk körül tekerünk néhányszor, már akkor is sokat tettünk az egészségünkért. Szóval pumpáljuk fel azokat a kerekeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában