Saját fűszernövényeink

2022.04.10. 08:00

Ételízesítő házilag készítve

A friss fűszernövényeket használó háziasszonyok biztosan észrevették már, hogy a boltban vásárolt példányok hamar elpusztulnak, maximum egy-két főzésre-sütésre való levelet tudnak hozni. Éppen ezért érdemes inkább otthon, magról ültetni a fűszereinket is.

S. Töttő Rita

Snidling magja a kiskanálban. Ennyi éppen elég a tavaszi vetés során egy szép nagy csokor metélőhagyma neveléséhez

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nem kell nagy tudomány a fűszernövények neveléséhez. S ha otthon, magunk neveljük fel őket, akkor nagy eséllyel sokkal hálásabbak és erősebbek lesznek, mint a boltban vásárolt társaik. A növények magját laza szerkezetű földben érdemes elvetni, lyukas aljú cserépben. Az általános virágföld megteszi, de van, aki kever hozzá perelitet, hogy még lazább legyen – de kapható eleve így bekevert palántaföld is. A föld tetejére szórjuk a magokat, s arra tegyünk egy vékony réteg földfedést. Ne tömörítsük, hadd maradjon laza a talaj, hogy minél könnyebben kibújhassanak a fejlődő csírák a földből.

 

Ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig kicsit nedves legyen, de sose legyen elázva. Spriccelővel fújjuk rá a vizet, hogy a magokat ne sodorja mélyre a beáramló vízsugár. Naponta többször is érdemes ránézni a cserepekre, s ha úgy látjuk, hogy száraz, akkor spricceljük meg egy kis vízzel. Ez szépen eloszlatja a talajban a nedvességet. A magok hamar meghálálják a gondoskodást, ezért gyerekek számára is igen izgalmas napi elfoglaltságot jelenthet a gondozásuk.

 

Márciusban érdemes volt már elvetni például a bazsalikomot, izsópot, kamillát, majoránnát, turbolyát, petrezselymet. Áprilisban pedig folytathatjuk a borsikafűvel, borsmentával, citromfűvel, de eljött az ideje az édeskömény, a kakukkfű, a zsálya, a lestyán, az oregánó és a tárkony vetésének is. A metélőhagyma magjának vetése is most időszerű, melynek levele, mindamellett, hogy illatos és igazi gasztronómiai csoda, rendkívül dekoratív is – akár az ablakpárkányon, akár az erkélyen vagy a kertben találunk számára megfelelő helyet.

 

A fűszernövények szeretik a napot, ezért érdemes őket napsütötte helyre ültetni. Időnként pedig még „zuhanyozni” is szeretnek – mossuk le a leveleiket, szabadítsuk meg a portól, s „fellélegeznek”. Vegyszeres permetezésre nincs szükségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában