A hajszálakra is pozitív hatással van

2022.03.12. 15:00

Sok mindenre jó a hialuronsav

A hialuronsav a bőrápoló termékek közkedvelt hatóanyaga, mivel képes megkötni a nedvességet a bőrben, és harmatos, egészséges arcszínt eredményez – a fejbőrünkre kenni, az már más tészta. De nem lehetetlen!

FMH, colore.hu

A hialuronsavas arckrém hajra is kenhető

Forrás: Pixabay

A hialuronsav erős nedvesítő­anyag, ami azt jelenti, hogy súlyának körülbelül ezerszeresére duzzad a vízben, emiatt hidratáló hatású a bőr számára. De vajon lehet-e hajra is használni?

 

Hajszálaink három rétegből állnak: a hajbél (vagy medulla) a hajszál belsejében elhelyezkedő lágy velőállomány. Ez képezi a hajszál tömegét, és meghatározó a hajszál vastagsága, valamint a hajszín tekintetében. A második a hajkéreg (azaz cortex), a velőállományt körülvevő szilárdabb réteg, amely a hajszál rugalmasságát és erősségét adja. A jó állapotú hajkéregnek is köszönhető többek között, hogy például milyen hajlékony és milyen teherbírású a hajunk. A harmadik pedig a külső réteg (vagyis a kutikula), ami a hajszál védelméről gondoskodik, a hajszál külső felületén cserépszerűen elhelyezkedő színtelen, elszarusodott hámsejteket értjük alatta. Minél egészségesebb a kutikula, annál fényesebb és selymesebb fényű a hajszál. Sérült vagy fénytelennek tűnő rétegek esetén viszont a hajszál kiszárad, a kutikula megemelkedik, amitől a haj textúrája törékennyé válik. A túl gyakori hajmosás és -szárítás, valamint a környezeti tényezők egyaránt károsíthatják a hajat.

 

Hajon alkalmazva a hia­luronsav „begyűjti” a nedvességet a környezetből, a hajba húzza, majd benntartja azt. Nagyjából úgy, mint ahogy a szivacs felszívja a vizet, amitől aztán kitágul. A hialuronsav tehát segít fenntartani az egészséges hajhoz szükséges nedvesség, fehérjék és lipidek megfelelő egyensúlyát. Szakemberek szerint számos előnnyel jár, ha rendszeresen hialuronsavval ápoljuk tincseinket. A haj puha, hidratált és dús lesz, és a fejbőr számára – amit ritkán ápolunk külön – is kiváló.

 

A hialuronsav használata, mivel egy, az emberi szervezetben természetesen előforduló molekuláról van szó, biztonságos a bőrön és a hajon is, nem okoz sem irritációt, sem allergiát. Ráadásul a hialuronsavat tartalmazó termékek minden hajtípusra jók.

 

Hogyan használjuk? A hia­luronsavat mosás után vigyük fel a még nedves hajra, amely lehetővé teszi az összetevő megfelelő felszívódását. A hialuronsav lényegében úgy működik, mint egy hajolaj vagy hajbalzsam, amely nagyobb mennyiségű úgynevezett okkluzív (bevonatot képezve csökkentik a vízvesztést) típusú hidratálót tartalmaz, ezáltal segít megkötni a nedvességet. Ha nincs otthon hialuronsavat tartalmazó hajápolónk, csak bőrápolónk, azt a hajunkra is használhatjuk, hiszen nincs túl nagy különbség a hialuronsavas haj- és bőrápoló összetétele között, különösen, ha a bőr­ápolónk tiszta hialuronsav.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában