Az ijedtség órái

2022.03.16. 11:30

Ezer kilométert utazott egy ukrán család, mire észrevették, hogy nincs velük a kislányuk

A Reszkessetek betörők! című filmből lehet ismerős a helyzet, amivel a segélymunkások szembesültek minap.

Tihanyi Tamás

Az ukrán kislány megdöbbentő kalandja jó véget ért

Forrás: Tihanyi Tamás

– Éjjel negyed kettő lehetett, amikor Dóri önkéntesünk azzal rohant hozzám, hogy baj van: egy hat év körüli ukrán kislány zokog, mert elveszítette a szüleit! – idézte a segítőponton történteket a fehérvári Hári Tibor, a Baptista Szeretetszolgálat főigazgatója. 

 

– A tolmácsok segítségével gyorsan kiderítettük, hogy körülbelül negyedórával korábban továbbutazott az a nyolcgyermekes menekült család, amelyikhez a kislány tartozott.

 

„A későbbiekben úgy rekonstruáltuk a történteket, hogy amikor megjöttek értük az autók – a két jármű egyikébe az apa, a másikba az anya ült be a gyerekekkel –, kapkodva indulhattak el, és nyilván mindkét járműben azt hitték, hogy a másik kocsiban ül a kislány, ezért az utazás során nagyon sokáig nem tűnt fel a hiánya. Kiderült az is, hogy a kislány a mosdóban volt, mialatt a fáradt család felkerekedett Németország felé.” 

 

Szerencsére a rémült gyermek el tudta mondani a segítőknek a nevét. Hári Tibor értesítette a rendőröket, közben a kislány egy kicsit megnyugodott, miután a baptista önkéntesek játszottak vele, megitatták, enni adtak neki. A rendőrök Fehérgyarmaton és Mátészalkán is sikertelenül próbálták megállítani a szülőket szállító járműveket. Később, miután fényképek alapján sikerült azonosítani a szülőket, felcsillant a remény, hogy talán könnyebb lesz őket megtalálni, de ez sem vezetett eredményre.

 

„Önkénteseink fellelték az anya közösségi fiókját, üzenetet küldtek, de vélhetően ezt nem tudta elolvasni. Ezután körözést adtak ki a rendőrök, az ukrán menekült asszonyok átérezve a helyzet súlyát a közösségi médiában terjesztették a hírt, miközben a segélymunkások lefektették a kislányt, akinek sikerült elaludnia. Közben reggel lett, majd 10 órakor érkezett a hír Linzből (kb. 1000 km-re Tiszabecstől): az osztrák rendőrségnél jelentkeztek a szülők, miután számukra is kiderült, hogy szörnyű tévedés folytán hátrahagyták egyik gyermeküket.”

 

A szülők végül visszautaztak a határ melletti segítőponthoz, ahol ismét egyesülhetett a család, az anya és az apa magához ölelhette az elveszett kislányt. A fáradt segélymunkások arcára pedig mosolyt csalt a remény, hogy talán egy jó élet várja kis pártfogoltjukat, akit csúnyán megtréfált a véletlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában