Egészséges

2022.01.08. 16:00

Valóban csodaszer lenne a tojás?

Jótékony hatása van-e a tojásfogyasztásnak? Egészségünket tekintve mi a jó, az, ha eszünk tojást, vagy az, ha nem?

Déri Brenda

A tojás számtalan módon elkészíthető, fogyasztható

Forrás: Pixabay

A táplálkozási szakértők, dietetikusok, egészségügyi tanácsadók szerint a tojás az egészséges étrend egyik fontos alapeleme, mégis sokan ódzkodnak tőle a magas koleszterintartalma miatt, azonban erre semmi okuk. Nincs mitől tartaniuk. A tojásnak azon túl ugyanis, hogy sok koleszterint tartalmaz, igen magas a fehérjeforrása, ezért is kedvelt alapanyag egy-egy diétában, illetve a vegetáriánus ételek között is népszerű.

Számos tanulmány alátámasztja, hogy a tojás jót tesz a szív egészségének, mellyel megdőlni látszik az, miszerint a tojásfogyasztás összefügg a szívbetegségek keletkezésének kockázatával. Egy korábbi, 2018-ban közzétett vizsgálat, melyet félmillió kínai ember bevonásával végeztek, kimutatta, hogy a tojásfogyasztás nemhogy nincs összefüggésen a szívbetegségek kialakulásának kockázatával, hanem egyenesen lecsökkenti azokat. Azon személyeknél, akik napi rendszerességgel ettek tojást, 18 százalékkal alacsonyabb volt az ilyen jellegű szervi elváltozás, és 28 százalékkal csökkent a stroke megjelenésének kockázata. Mint megtudtuk, Kínában az egészséges felnőttek fele napi szintű tojásfogyasztó.

A szívbetegségek kialakulásának csökkenésén túl milyen egyéb jótékony hatásai lehetnek a tojásnak? Mert igenis van még jó néhány pozitív hatása! A benne található kolinnak köszönhetően javítja az idegsejtek közötti kommunikációt, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy idős korunkra ne kelljen megküzdenünk az Alzheimer-kórral. Ezen túl óvja a májat, jobb látást eredményezhet, és gátolja, hogy szembetegségekkel kelljen megküzdenünk. Ez utóbbihoz a luteinnek van köze, ami a tojássárgája egyik legjobb forrása. Továbbá szeléntartalma révén fokozza az immunrendszer működését.

Könnyen azt hihetik, hogy ezzel már tényleg vége a dicsőítő soroknak, melyek a tojás erősségeit fitogtatják, azonban még hátrahagytunk egy-két érdekességet. Inkább a hölgyekhez szólván, gondolták volna, hogy a hajukra is kenhetik? Sőt, ajánlott is! A nyers tojás ugyanis nagyon jó hatással van a hajra, éppen ezért bátran alkalmazzák hajpakolásként!

Végül az sem utolsó a sorban, hogy beszerzése roppant egyszerű és gazdaságos. A felhasználása pedig azon túl, hogy sokrétű és széles körű, fogyasztását szinte megunhatatlanná teszi. Rántottaként, omlettként, töltve, tükörtojásként és főve is fogyasztható. Azt tudták, hogy a főtt tojás emésztése körülbelül 30-40 perc? Száz szónak is egy a vége, egyenek belőle annyit, amennyi jólesik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában