Nem csak a diéta és a mozgás kell

2022.01.04. 20:00

A relaxáció mint a napjaink része - Hogyan tartsuk be újévi fogadalmainkat?

Céltudatosság, jó időbeosztás kialakítása és több pihenés – az új évben inkább ezekre érdemes helyezni a hangsúlyt a megterhelő diéták vagy a megerőltető testedzés helyett.

Bokros Judit

A nyújtás, a légzőgyakorlatok végzése is lehet a relaxáció része

Forrás: Pixabay

„Januártól minden héten háromszor elmegyek aerobikozni.” „Nem eszem este hat után.” „Legalább egy hónapig lemondok az édességről.” „Tavaszig lefogyok tíz kilót.” „Eljárok úszni.” 

Ismerős mondatok, fogadalmak? Szilveszterkor, illetve az óévben sokan hajlamosak vagyunk fogadkozni arra vonatkozóan, mit csinálunk majd másképpen az új esztendőben. A fogadalmak jó része jellemzően a fizikális állapotunk javítására vonatkozik: aki túlsúlyos, az fogyni szeretne, aki nem sportol rendszeresen, az rá akar szokni, aki túl sok édességet eszik, az ezen szeretne változtatni – és az elhatározásokhoz, azok kivitelezéséhez az új év kezdete, a tiszta lap mindig alkalmas időpontnak tűnik. 

Mégis érdemes óvatosan bánni ezekkel az elhatározásokkal, fogadalmakkal, kü­lönösen ha azok nagyobb fizikai aktivitás kifejtésére irányulnak. A tél ugyanis a pihenés időszaka, jól látszik ez a természeten is. Az emberi testet sem érdemes ilyenkor nagyobb igénybevételnek kitenni, túlerőltetni, ez ugyanis hamar visszaüthet – figyelmeztet Nagy Gábor Jógarádzsa-díjas székesfehérvári jógaoktató.

– Van egy statisztika, amely szerint az újévi fogadalmakat átlagosan huszonkét nap után engedjük el. Ez eléggé lehangoló, hiszen azt mutatja, hogy nincs elég kitartás bennünk a dolgok megváltoztatásához. Holott lehet, hogy csak másként kell időzíteni, illetve az is nagyon fontos, hogy tudatosan határozzuk el, mit szeretnénk, és gondoljuk át, hogy tényleg van-e időnk arra, amit elképzeltünk magunknak. Mert az új szokások bevezetéséhez plusz idő is szükségeltetik. És ha ez nincs, akkor le kell mondanunk valamiről. A nap nem nyújtható korlátlanul, tehát nem fér bele az, hogy a család, a munka mellett még tanuljunk, eddzünk rendszeresen. Ha pedig a vállalt fogadalomra nem jut kellő idő, energia, akkor hamar jön a kudarcélmény, a feladás. Ez ellen tehetünk tudatos tervezéssel, az időbeosztás racionalizálásával – javasolja Nagy Gábor. Ha követjük ezt a módszert, akkor mindez a személyiségünk fejlődésével is együtt jár, a fogadalmak betartásával pedig sikerélményünk lesz, és nő az önértékelésünk.

Az is lényeges, hogy az új vállalások, feladatok mellett a pihenésre is fordítsunk időt. Különösen érvényes ez a még viszonylag sötét, hideg téli időszakra. Ha ugyanis relaxálunk, akkor feltöltődünk, és sokkal jobb lesz a teljesítményünk. Már az sokat jelent, ha naponta – például reggel – 5-10 percet hangolódunk, nyújtunk egyet, akár légzőgyakorlatokkal. A relaxálás mellett a koncentrációra is érdemes hangsúlyt fektetni. Mindezek rendszeres művelésével pedig idővel kialakul, mi az, ami igazán fontos a napjainkban, az életünkben, és mi az, ami elhagyható.

– A jógában például el lehet sajátítani az órákon vagy akár otthon, hogyan lehet helyesen mozogni, ezáltal energiát takaríthatunk meg, ami a napi tevékenységekre is hatással lesz. Megtanulhatjuk élvezettel végezni a feladatokat, és ez már a személyiségfejlődés része. Ha valaki azt mondja, hogy nincs ideje a relaxációra, akkor úgy gondolom, hogy még nem érett a személyisége – fogalmaz a jógaoktató.

A találkozásokkal teli ünnepi időszak után tehát valóban érdemes megállni kissé és tudatosan tervezni, időt szánni a pihenésre, s ezt is a napjaink részévé tenni. Nem kell nagy dolgokra gondolni: a 10-15 perccel korábbi kelésnek vagy a monitor előtt töltött kevesebb időnek köszönhetően több lehetőségünk lesz a valódi feltöltődésre. Kipihenten pedig az eredmények is könnyebben jöhetnek… 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában