Frissen Fejérből

2022.01.12. 07:10

A karanténbabáknak nagy szükségük van a közösségi élményekre

– Nem a piciket neveljük, hanem a szülőknek adunk mintát, hogyan lehet beépíteni a gyerekek életébe már korán is a zenei nevelést – meséli Rozványi Beáta.

S. Töttő Rita

„Munkában” Rozványi Beáta, Csarankóné Madár Orsolya és Virág, Tróbertné Rostás Lilla és Alíz

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház keddi Ringató foglalkoztatóján a vezető elmondta: – Értékes zenei anyagon keresztül foglalkoztatjuk őket, a magyar néphagyományokra épülő népdalokkal, népi játékokkal, illetve azon kívül egyéb népek dalaival, komponált dalokkal neveljük a kicsiket. Szeretetteljes és meghitt közegben kaphatják így meg a gyerekek az alapokat. 

A foglalkozások alapítója Gróh Ilona, aki kodályi elvek alapján és gondolatok mentén dolgozta ki módszerét. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeket már egészen kicsi koruktól foglalkoztatják. (Képünkön Tróbert Alíz és Tróbertné Rostás Lilla.)

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A karon ülőtől kezdve a totyogóig hozták a babákat az anyukák, akik láthatóan örömmel vettek részt a közösségi foglalkozáson gyermekeikkel. A mai legifjabb korosztály számára talán a korábbiaknál is fontosabbak a ringatóhoz hasonló programok, hiszen a karantén idején szocializálódott kicsik lényegesen kevesebb társas élményt megélve juthatnak később bölcsődébe, óvodába. Az énekes-mozgásos foglalkozás azonban nemcsak könnyed szórakozás: hozzásegíti a gyerekeket a testtudat kialakulásához, a térélmény megtapasztalásához, a mikroszenzoros képességek csiszolásához. Bea is ezért épít be sokféle játékot a programba: emeléseket, csúszásokat, testtájak érintésére vonatkozó mondókákat, amelyek észrevétlenül fejlesztik a kicsiket. Persze a lényeg továbbra is a közösségi esemény: 

– Ezek a foglalkozások a gyerekeknek és az anyukáknak is igazi társasági élményt jelentenek, ahol a közös éneklés, mondókázás sokat ad a résztvevőknek – mutatott rá Rozványi Beáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában