Falatkák

2021.12.30. 13:00

Katonás rendben állva - Készítse el ezeket a Fejér megyei recepteket szilveszterre!

Szokatlannak tűnhet a sorrend, de megindokoljuk: tapasztalataink alapján a magyar konyhában a falatkákra, katonákra, nassolnivalókra, rágcsákra, kisebb ételekre többen koncentrálnak szilveszterkor, mint a főfogásra. Mi is így tettünk.

Szanyi-Nagy Judit

A felsorakozott sajtos fánkocskák a képviselőfánkra hasonlítanak leginkább

Forrás: Márkus Adrienn

Ehhez pedig segítőtársakat kértünk a megye több pontjáról. Dégről egy házi ropi receptje érkezett. Eszerint 2 tojást, 8 dkg tejfölt, 8 dkg olajat, kevés cukrot és 1 teáskanál sót alaposan kikeverünk robotgéppel. Ehhez hozzáadunk 13 dkg lisztet 1 csomag sütőporral elkeverve. A kész elegyet habnyomóba töltjük, s ízlés szerint különböző vastagságú és formájú ropikat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A nassolnivalókat mintegy tíz percig sütjük.

A csákberényi Pravetz Beáta az úgynevezett „szilveszteri” receptjét osztotta meg velünk, amelyet még nagymamája szakácskönyvén keresztül örököltek többen – köztük ő is – a családon belül.

– Ezt előszeretettel sütjük családi összejövetelekre vagy – ahogyan a nevéből is adódik – szilveszterre, hiszen egy nagyon gyorsan elkészíthető és kiadós süteményről van szó, ami légmentesen záródó dobozban akár két hétig is eltárolható. Már amennyiben marad addig belőle. Érdemes egy-két nappal korábban elkészíteni, hogy jól átpuhuljon, mire a vendégek érkeznek – ajánlja Beáta.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg porcukor, 20 dkg zsír (vagy vaj), 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 0,5 dl tejföl.

A hozzávalókat egy tálba helyezzük, és könnyen nyújtható tésztát gyúrunk belőlük. Vigyázzunk arra, hogy ne gyúrjuk túl és ne olvadjon meg a benne lévő zsiradék! Ezt követően akár pihentethetjük is körülbelül egy órát; amennyiben nincs túl sok időnk, ez a lépés elhagyható. Az elkészült masszát egy nyújtódeszkán 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges süteményszaggatóval kiszaggatjuk. Ezt követően vagy sütőpapírral, vagy kizsírozott tepsin sütjük 170 Celsius-fokon 8-10 percig, amíg aranybarna színűek lesznek. Miután kihűltek, kettőt az aljuknál fogva összeragasztunk tetszőleges ízű lekvárral, és óvatosan megforgatjuk vaníliás porcukorban.

 

A polgárdi illetőségű Márkus Adrienn sajtos finomságok receptúráját tette közzé kérésünkre.

A sajtos rúdhoz 35 dkg liszt, 25 dkg margarin, bő teáskanál só, 8 dkg sajt, 1 kanál ecet, 2 kanál víz szükséges. Ezeket összegyúrjuk, az így kapott masszát egy éjszakára hűtőbe tesszük. Ezt követően nyújtjuk, szeleteljük, tojással kenjük, sajtot, szezámmagot, akár köményt is szórhatunk rá, s 180 Celsius-fokon sütjük aranybarnára. Dobozban hetekig eláll és isteni frissen marad – jegyzi meg Adrienn.

 

Ugyanő a képviselőfánkra hasonlító sajtos vagy máj­krémes fánkocska elkészítését is leírta nekünk. Egy kilogrammhoz a következő mennyiségre van szükség a tésztát tekintve: 2 dl víz, 2 dl olaj, 20 dkg liszt, 1 csipet só és körülbelül 8 darab egész tojás. A sajtos töltelékhez: 6 darab tojássárgája, 3 dl tej, 25 dkg sajt, 10 g só, 25 dkg krémmargarin. A kenőmájasos töltelékhez: 40 dkg kenőmájas, 20 dkg krémmargarin.

– A tésztát úgy készítjük el, hogy a víz, olaj és só hármasát pattogásig forraljuk, majd a liszttel reszteljük (pirítjuk, pörköljük – a szerk.). Ezt követően egyesével hozzáadjuk a tojást, lehet, hogy nem mindet veszi fel. Az így kapott masszát csillagcsöves nyomózsákból kinyomjuk, majd 200 Celsius-fokon, gőzös sütőben aranybarnára sütjük. A tölteléket közben megfőzzük. A lereszelt sajtot a tejjel, sóval, ízlés szerint borssal és a tojássárgájával vízgőz felett besűrítjük. Ezt követően tálcára kiöntve hűtjük. Ha kihűl, a krémmargarinnal habosítjuk. A fánkocskákból, ha elkészültek, egy kis részt lekalapozunk, így töltjük meg azokat töltelékkel, amelyből májkrémes változat is készülhet – mutatott utat Adrienn. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában