Frissen Fejérből

2021.09.30. 15:41

A mindennapi élet pillanatait álmodja színpadra Braun Barna

Velencén nőtt fel, Székesfehérvár pedig meghatározó szerepet töltött be életének középiskolás éveiben. A megyeszékhelyen született meg a nevéhez követhető Félonline.hu irodalmi folyóirat, illetve első irodalmi estjeiket is itt tartották.

Bagotai Zsanett

Braun Barna a Folyóügy rendezője, az Igéző előtt, amely péntek este megtelik majd élettel

Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

A középiskolás évek után Budapestre került, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem irodalomtudomány szakán bontogatta művészi szárnyait. Az egyetem utolsó évében egy budapesti színházban dolgozott kommunikációs munkatársként, ám hamar beszippantotta a színház világa. Ekkor született meg, a most pénteken az Igézőben bemutatásra kerülő Folyóügy című színdarab is, amely négy éve debütált az RS9 Színházban.

Na de hogyan is született ez a darab és mit kap az a néző, aki ellátogat az Igézőbe, hogy megtekintse? Erről beszélgettünk Braun Barnával, a Folyóügy rendezőjével.

Egy adósságkezelő cég telefonhívásával indult az egész, amely állandósult a szerző életében, és ezeket a történeteket közösségi oldalán is megosztotta, azt pedig pontosan tudjuk milyen erővel bírnak ezek a felületek. Több kortárs író, rendező, színész barátja is arra unszolta, hogy ezt színpadra kell vinni, ő pedig végül beadta a derekát és megszületett egy szkeccskomédia.

- Maga a darab szerkezete olyan, hogy egy aktuális jelenetben valaki éppen hatalmi helyzetbe kerül, majd a következőben már az áldozati szerepben találja magát, és ez a dinamika hajtja végig az egész darabot. Olyan sztorikat tartalmaz a darab, amelyek a valóságban bárkivel megtörténhetnek, így a néző teljesen bele tudja magát képzelni egy-egy szituációba.

Az előadás jelenlegi változatát május végén Budapesten, az Óvóhelyen mutatták be, azóta pedig folyamatosan játsszák, szerencsére nagy sikerrel. 70 perces dinamikus előadás, egy felvonásban, humorral fűszerezve, amelyet nagyon szeretnek a nézők így abszolút pozitív visszajelzéssekkel találkoznak, remélik ez így lesz Fehérváron is.

Braun Barna a Folyóügy rendezője, az Igéző előtt, amely péntek este megtelik majd élettel
Fotó: Bagotai Zsanett / feol.hu

Az Igézőben már több darabját is bemutatták Braun Barnának, mint az Influenszert és a Hogyan legyünk boldogtalanok című előadásokat. Ahogy mondja nagyon szereti ezt a kis helyet, különleges atmoszférával rendelkezik. Amikor Fehérváron járnak mindig azt tapasztalják, hogy tele van a nézőtér, ez pedig nem véletlen. – Jó, hogy van egy ilyen kamaratérrel rendelkező hely Székesfehérváron, amely ennyire megmozgatja a publikumot.

A darabban három színész játszik, akik összesen huszonhat szerepet alakítanak, a huszonegy jelenet alatt. Nagyon kevés az a pillanat, amikor mindhárman a színpadon állnak, mindig más karakter bőrében kell bizonyítaniuk, amely egy hatalmas kihívás. Egy-egy rész 2-3 perc alatt lezajlik, így elmondható, hogy igencsak gyors az előadás ritmusa. A Németh Viki, Szabó Arnold és Kardos Tibi hármasból álló társulat az, akik színpadra viszik tehát a Folyóügyet, nem is akármilyen módon.

Részlet az előadásból
Fotó: Braun Barna

A Folyóügy felkínálja a kérdést: kilátunk-e saját elcsépelt szerepeink mögül? Felismerjük és visszafogjuk-e a bennünk szunnyadó “házmestert”? Meglátjuk-e önmagunkat másokban? A felskiccelt szituációk között a mi szemétkedéseink is ott vannak, a Folyóügy karakterei mi vagyunk!

Kapcsolódó:

https://www.feol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/fergeteges-szkeccskomedia-erkezik-szekesfehervarra-5316596/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában