Két különböző folyamat

2021.08.01. 17:00

Zöldellő és a papír-RE-forma – Ne keverjük az újrahasználatot az újrahasznosítással!

Mit tehet az átlagember, ha aggasztja a klímaváltozás, a környezetszennyezés és a hulladék egyre növekvő mennyisége? Néhányan Székesfehérvár környékén azt választották, hogy elkezdenek a saját háztartásukban, saját településükön lépéseket tenni.

V. Varga József

Németh Vera (b), Tóthné Balázs Kata, Kecskés Tímea és Baráth Gabriella

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Sárszentmihályon Tóthné Balázs Kata, Szabadbattyánban Németh Vera alapított ökokört – a foglalkozásokon a vegyszermentes tisztítószerek, a környezetkímélő háztartásvezetés fortélyaiba avatják be az érdeklődőket. Lippai Kitti és Kecskés Tímea pedig megalapították a Ki? Ti & Mi kezdeményezést, amelynek a mottója: „Ki tud tenni a környezetért? Ti és mi!”. Ebben a szellemben előadásokat tartanak oktatási intézményekben és rendezvényeken, illetve különböző saját eseményeket is létrehoztak. Ilyen volt a vászonszatyorvarrás vagy a textilszatyorflashmob a Jancsárkertben.

A szálak akkor fonódtak össze, amikor Kitti és Timi találkozott a 2Lifes elnevezésű Interreg Europe projekt­tel, amelyet régiónkban a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, Baráth Gabriella képvisel, és ennek alakuló megbeszélésére meghívták Katát és Verát is. Az ügynökség hat további európai ország együttműködésében az újrahasználat arányának növelését tűzte a zászlajára, hogy így csökkentse a hulladéktermelődést, a hangsúlyt a megelőzésre helyezve. Közös erővel megkeresték a környékbeli vállalkozókat, kézműveseket, akik hasonló értékmentéssel foglalkoznak: legyen az tex­til, papír, könyv, bútor, ékszer vagy dekoráció, mindannyian a tárgyak újrahasználatát, a hulladékmentést helyezték munkájuk egyik fókuszpontjába. Belőlük alakult meg a 2Lifes közösség, amely azóta is a projekt hazai bázisát képezi, és folyamatosan bővül.

– Az újrahasználatot gyakran összekeverik az újrahasznosítással, pedig két különböző folyamatról van szó – hangsúlyozta lapunk kíváncsiskodására Kecskés Tímea. Az újrahasznosítás (recycling) esetében a tárgyakat megsemmisítik, az anyagukat pedig újra feldolgozzák, újra textilt, papírt, fémet vagy éppen műanyagot állítanak elő belőle – ezzel szemben az újrahasználat a tárgyak vagy legalább az alapanyaguk eredeti formájában történő továbbhasználatát jelenti. Ilyenkor a hulladék keletkezését megelőzik, nincs szükség annak begyűjtésére, szállítására és újrafeldolgozására.

Németh Vera (b), Tóthné Balázs Kata, Kecskés Tímea és Baráth Gabriella
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Ezt karolta fel a 2Lifes projekt, amelyen 2020 januárja óta dolgozik együtt az innovációs ügynökség, a Ki? Ti & Mi és a két ökokör vezetője. Az együttműködés egyre szorosabbá vált, és a szakemberek folyamatosan keresték annak a lehetőségét, hogy ezt formába is öntsék. Így született meg hosszú hónapok közös munkájának eredményeképpen a Zöldellő Sárrét Egyesület, amelynek küldetése a három falu, Sárszentmihály, Szabadbattyán és Úrhida lakosságának bevonásával a zöld szemléletformálást elősegítő és közösségépítő rendezvények, kezdeményezések megvalósítása.

Az egyesület ilyen formában első rendezvénye az úrhidai Papír-RE-forma kreatív délelőtt volt, amely az ügynökség és az egyesület partnerségében, az úrhidai önkormányzat támogatásával az Arany János utcai szabad­időparkban valósult meg most szombaton.

Papírprés – Vincze Mátyás (b) és a papírmerítés fortélyai
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Kilenc kézművest hívtak meg az alkalomra, akik a papír keletkezését, újrahasználatát, kreatív felhasználását bemutatva ismertették meg a résztvevőkkel azt: hogyan nézhetnek másképp a feleslegessé váló újságpapírra, kartonra, könyvlapokra vagy éppen a dekorációs papírtárgyakra. Az érdeklődők papírt meríthettek Vincze Mátyás mester irányításával, kosarat fonhattak Tóth Árpádné Kamilla és Gulyás-Szabó Judit segítségével, megismerkedhettek a könyvkötéssel a Vörösmarty Mihály Könyvtár szakemberei, Tompainé Sibai Renáta és Krupa Veronika keze alatt. De Úrhidára érkezett a RegAndina Vintage Paint Alkotóműhely is, ahol különböző papírdarabokból festéssel, ragasztással készültek a könyvjelzők, a sátorban könyvszobrokat hajtogathattak, mellette pedig a Lélekfirka műhelyben színes képeket állítottak össze tekercselt újságpapírból. Baboth Dóri kalligráfus szebbnél szebb betűket, írásfajtákat mutatott szülőknek és gyerekeknek egyaránt. A szervezők nagy büszkeségére a Jane Goodall Intézet is megtisztelte a rendezvényt. Az ő standjuknál ugandai papírgyöngyökből fűzhettek karkötőket a résztvevők, miközben mindent megtudhattak Jane Goodall munkásságáról és a csimpánzok megmentéséről.

A kézműves-foglalkozások mellett könyvvásárt is tartottak az Alba Könyvmentők részvételével használt könyvekből, illetve könyv- és papírgyűjtést is rendeztek, amelynek bevételéből és a gyűjtött könyvekből néhány héten belül egy könyves buszmegálló létrehozását tervezik Úrhidán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában