A mérték a fontos

2021.08.23. 20:00

Akkor most féljünk a levendulától? Minden gyógynövény allergizálhat, ha túlzásba visszük

Augusztus elején az FR24 francia hírportálra hivatkozva több helyen is azt olvashattuk, veszélyes növénynek minősítené a levendulát egy uniós rendelet. Vajon mi a baj a vele? Okozhat-e bármilyen problémát az alkalmazása?

Borsányi Bea

A levendulát ősidők óta termesztik, használják, elenyésző az allergén „veszélye” Fotó: Bánkúti Sándor

Fotó: Bánkúti Sándor

Információk szerint a tervezet előírná, hogy a feldolgozott levendula csomagolásán figyelmeztetést kellene elhelyezni, ami szerint a termék veszélyes. Csak Franciaországban mintegy 1500 gazda termeszt levendulát, körülbelül 30 ezer embernek adva munkát. A dél-franciaországi Provence levendulamezői ráadásul turisztikai vonzerővel is bírnak, évente rengeteg embert csábít a régióba a látványuk.

A termelők azzal egyetértenek, hogy a potenciális allergiakockázatot fel kell tüntetni a csomagoláson, ám azt ellenzik, hogy az ipari vegyi anyagokon látható címkével lássanak el egy növényi alapú terméket.

Adódik a kérdés: mit érdemes tudnunk erről a növényről? A közönséges levendulát már jóval Krisztus születése előtt kezdték az arabok termeszteni. Az ókori Főníciában illatszer alapanyagként használták, a görögök és rómaiak pedig fürdővizükbe téve élvezték a levendula jótékony hatásait. A növény később meghódította az egész kontinenst. Kellemes illatán túl a levendula egyéb összetevőinek köszönhetően számos jótékony hatással is bír. Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítményeket kisbabáknak is javasolják. Franciaországban a fiatal, szabadon tartott bárányokkal ma is legeltetnek levendulát, mert úgy tartják, ettől finomabb, omlósabb lesz a húsuk. Közismert, hogy szárított virága általános rovarűző, leginkább molyok ellen szoktuk használni a szekrényekben és ha a kertben a rózsáink mellé ültetjük, megvédi gyönyörű virágainkat a levéltetvektől.

A levendulát ősidők óta termesztik, használják, elenyésző az allergén „veszélye” Fotó: Bánkúti Sándor

Lehet bármiféle baj ezzel a csodás növénnyel? A kérdést feltettük Lencsés Rita természetgyógyász fitoterapeutának is.

- Nem csak a levendulának, de minden gyógynövénynek lehet allergizáló hatása, ezért a „nagykönyvben” is azt írják, nem szabad túlzásba esni a használatukkal. Különösen igaz ez a nagyon gazdag illóolajtartalmú gyógynövényekre – mondta a természetgyógyász, aki azonnal hozzáfűzte, a levendula a cikk elején felvetett módon való középpontba kerülése, számára kicsit olyan, mint annak idején a kamilla „keresztre feszítése” volt. – Ha az allergiás reakciók kiváltása szempontjából vizsgáljuk a levendulát, akkor mindjárt mellé lehet tenni a kamillát, a zsályát, a cickafarkot és még lehetne sorolni a további gyógynövényeket is. Ám allergiás reakció csak akkor léphet fel, ha felhalmozódik a szervezetben az illóolaj. És persze, mint bármilyen összetevő esetében, a gyógynövényekre is igaz, hogy egyénfüggő, ki mennyire érzékeny a bennük található hatóanyagokra. Ám ez csak a használatuk során derül ki – tette hozzá Lencsés Rita.

Lássuk a levendula lehetséges negatív hatásait! A szagokra az átlagnál érzékenyebb egyénekben émelyítő érzést kelthet, fejfájást, hidegrázást, hányást, virága pedig székrekedést okozhat. Olaja szájon át mérgező. A növényt nyílt sebre tilos használni. Gyerekeknek sem javasolt frissen fogyasztani. Ezek az ismert és ritkán előforduló hatások azonban igen kevés embernél lépnek fel.

A fitoterapeuta azt is megjegyezte, számos gyógynövénynek van nem kívánt mellékhatása, vagy ellenjavallata, amennyiben azokat nem a megfelelő módon, vagy a javasoltnál hosszabb ideig használjuk. Azt se feledjük, nem létezik olyan szer, gyógynövény, vagy módszer, ami mindenkinek használ és mindig ajánlható. Természetesen igaz ez a levendulára is. A gyógynövények alkalmazását ezért minden esetben egyénre szabják a szakemberek és ezért fontos az is, hogy mi magunk is kikérjük szakember véleményét, mielőtt bármilyen gyógynövényes kúrába, terápiába fognánk.

Végül jegyezzük meg, hogy a boltban vásárolt élelmiszerekben található adalékanyagok éveken át történtő fogyasztása minden bizonnyal ártalmasabb, mint az ősidők óta használt levendula. Csak tartsanak mértéket!

Kapcsolódó:

https://www.feol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/a-levendula-veszelyes-5176964/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában