borítsd ki a szemetest!

2021.07.22. 08:00

Ha átnézzük, miket dobunk ki, már elindultunk a hulladékcsökkentés útján…

Amikor már gyakorlatilag minden másnap megtelik otthon a szemetes, akkor biztosak lehetünk benne, hogy eljött az idő a változtatásra. A túl sok hulladék azt jelzi ugyanis, hogy sokkal jobban terheljük a bolygót, mint amennyire azt kellene. Kecskés Tímea, a Zöldellő Egyesület tagja elmondja, ő és családja hogyan oldotta ezt meg.

S. Töttő Rita

Kecskés Tímea: egy heti családi szemét java elhelyezhető szelektív gyűjtőkben. Igen kevés az, ami valóban a kukába kell, hogy kerüljön

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Az első lépés, hogy borítsd ki a szemetest! – ad meghökkentő választ Kecskés Tímea arra a kérdésre, hogy mi, „átlagemberek” hogyan álljunk neki az otthon keletkező hulladék csökkentésének. Persze megmagyarázza, mit is ért ez alatt: – Ha szeretnél elindulni egy hulladékmentesebb úton és csökkenteni otthon a hulladékodat, akkor ez egy jó első lépés. Ráadásul izgalmas és látványos is. Hogy csináltuk mi? Amikor otthon felmerült, hogy túl sok a szemét, s erre jött még a klímaszorongás és hogy mi lesz a gyerekeim jövőjével, ez volt az első gondolatom. Addigra már szelektíven gyűjtöttük a szemetet, ez tehát megvolt. Először csak egyfélét gyűjtöttünk szelektíven, aztán pedig egyre több mindent. Hamar kiderült, hogy a műanyagos hulladékgyűjtőnk volt mindig legjobban tele.

Konkrétan azt csináltuk, hogy egy lepedőt terítettünk a földre, és kiborítottuk rá a szemetet. Ebből kell kiválasztani azt, amiből a legtöbb termelődik otthon. Az, hogy ez mi lesz, teljesen egyéni mindenkinél. Sok háztartásban ez nem más, mint a pet palack. Nálunk a tejesdobozból volt a legtöbb, merthogy nekem három fiam van, és rengeteg tej fogyott. Így ennek a típusú szemétnek a megszüntetése volt az első számú feladat. Ha azt meg tudom szüntetni, akkor az egy olyan lépés, ami a legnagyobb csökkenést hozza a szemetesben – mutat rá a lényegre Timi, aki első körben felmérte a „tejterepet”.

Kecskés Tímea: egy heti családi szemét java elhelyezhető szelektív gyűjtőkben. Igen kevés az, ami valóban a kukába kell, hogy kerüljön
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Egészen meglepő volt, hogy háromféle csomagolásmentes tejbeszerzési forrást is találtunk. Vannak például tejeskocsik, tejautomaták, és találtunk helyi termelőt is. S végül ez utóbbi lett a megoldás, és csak akkor megyünk a másikakhoz, ha nem elég a helyi tej. Nagyon jó érzés volt az, hogy hopp, eltűntek a tejesdobozok a kukából. Persze kell hozzá egy kis idő, míg rutinná válik. Azt szoktam mondani, hogy ne várják maguktól az emberek, hogy átállok és minden azonnal működik magától. Mert amikor bemész a boltba, rutinból leveszed a tejet a polcról, hiszen mindig szoktál venni. De amikor már az lesz a rutin, hogy a megszokott napokon mész a tejedért, és rájössz, hogy már hetek óta nem került tejesdoboz a kukába, akkor jöhet a következő lépés – mutat rá az ökotudatos anyuka.

Ekkor újból ki kell borítani a kukát a lepedőre és kiválasztani a második legtöbb terméket. Timiék legalábbis így csinálták: – A második nálunk a samponos, tusfürdős flakon volt, így átváltottunk szappanra. Ez mondjuk nálunk gyorsan ment, mert anyukám készít szappant otthon s innentől nekünk is készített. Majd pedig újra és újra kiborítottuk. Majd azt csináltuk, hogy megkértünk valakit, hozza el egy heti szemetét egy workshopunkra, s egyesével kiszedtem a darabokat és szétválogattam. Komposztos, veszélyes, műanyagos, papír is volt köztük, s ami maradt, az volt a valódi kommunális hulladék. Így derült ki, hogy tényleg nagyon kevés az, ami valóban a kukába kell, hogy kerüljön.

A lényeg tehát az, hogy két szinten lehet eljutni a hulladék csökkentéséhez – vélekedik Tímea: egyrészt, hogy gyűjthető szelektíven, másrészt pedig hozhatunk olyan döntést, hogy egyáltalán nem veszünk meg valamit, mert van helyette csomagolásmentes megoldás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában