boldogan munkálkodnak

2021.07.07. 20:00

Cél a természetre való nevelés a lovasberényi „remény kertjében”

Itt a nyár közepe, és a lovasberényi általános iskola hátsó kertjében mégis boldogan kertészkednek a gyerekek. Veszik a fáradságot és jönnek, hogy gondozzák a szomjas növényeket, szüreteljék a termést, és persze hogy a jól végzett munka végét egy finom vacsorával zárják a pavilon alatt. A természetre való nevelés itt kezdődik.

S. Töttő Rita

A termelt növényeket felhasználják, ételeket, befőtteket és fűszereket készítenek belőle, sokak nagy örömére

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Különleges kertet tartanak fenn a lovasberényi Reményik Sándor Református Általános Iskola hátsó udvarában: olyan gyógynövényes udvar pompázik itt, amelynek léte lelkes pedagógusoknak és természetesen a hasonlóan elkötelezett diákoknak köszönhető.

Kicsik és nagyok egyaránt boldogan jönnek a nyár kellős közepén is, hogy a növényeket gondozzák. Ezt látva érdeklődtünk Czompó Zsuzsa technika- és napközis tanárnőtől, akinek „remény kertje” július elején a legszebb formáját mutatja: van itt minden, amitől finomabb az étel, illatos a tea. Südiné Etelkával és kertbarát kollégákkal, szülőkkel, Lencsés Rita gyógynövényszakértő szakmai tanácsait követve, együtt igyekeznek gondozni a növényeket: többféle menta és levendula, citromfű, echinácea, szurokfű, kerti izsóp, kakukkfű, kamilla, borágó, tárkony, zsálya nevelődik a kertben, hogy csak néhányat említsünk a sok közül. Egy szép nagy pavilon ad árnyat a pihenőknek munka után.

A gyerekek nyáron is szívesen jönnek kertészkedni az iskola mögötti füveskertbe és magaságyásokhoz
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Minden osztálynak van egy magaságyása, amelyekben növényeket, zöldségféléket termeszthetnek, közéjük pedig védőnövényként rakunk gyógynövényeket – meséli a pedagógus. A cél, hogy megtanulják a gyerekek: a természet, ha gondozzuk, sok mindent adhat az embernek. Volt már korábban paradicsombefőzés, és számos ételt készítettek a termelt alapanyagokból. A két nagy eperágyás a gyerekek kedvence, amelynek bőséges termését a jól végzett munka után kóstolhatták, sőt mi több, fagylaltot készítettek belőle. – Ez igazi jutalom a gyerekeknek – mondta a tanárnő.

Tanév közben hetente kétszer vannak a kertészeti technikafoglalkozások, ősszel és tavasszal pedig kertészkednek is. De hát ugye a növények nyáron nem mennek szabadságra, gondozni, ápolni, öntözni, szüretelni akkor is kell. Így alakultak ki a nyári foglalkozások, amelyekre most is jönnek azok a diákok, akik szívesen kertészkednek és töltenek el időt közösen hétfő délelőttönként és szerda délutánonként.

A termelt növényeket felhasználják, ételeket, befőtteket és fűszereket készítenek belőle, sokak nagy örömére
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Ahol a szülők értékelik a természettel való ismerkedést, ott a gyerekek szívesen jönnek. A gyógynövényeket délelőtt kell szedni, ezért vannak hétfőnként ekkor a foglalkozások. Ekkor van ugyanis a legtöbb hatóanyag bennük. Az öntözés és gondozás pedig inkább késő délutáni munka, erre kerül sor szerdánként. Biokertészkedés folyik nálunk, vegyszereket nem használunk, és a saját komposztunkkal trágyázzuk a földet. Kártevők elleni biotrükkjeink közé tartozik a káliszappanos lé, csalánlevet készítünk trágyának és rovarriasztónak, a csigák ellen pedig sört teszünk ki. Hasznos élőlény barátainknak pedig igyekszünk kedvezni a kertben felállított rovarhotellel, madáretetővel – mondta Czompó Zsuzsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában