fontos szerepet töltenek be egészségünkben

2021.06.13. 15:30

Ezek a szuper magyar élelmiszerek

A superfood, magyarul szuperélelmiszer-jelenség néhány éve úgy elharapódzott, hogy az ételek, nyersanyagok „szuperélelmiszer”-ként való forgalomba hozatalát egy Európai Uniós jogszabály betiltotta. Ha úgy vesszük, léteznek persze ilyenek. A Táplálkozási Akadémia hírlevelében néhány magyar szuperélelmiszert mutat be.

FMH

Csipkebogyó, lenmag és aszalt szilva: egytől egyig tápanyagban gazdagok és jó egészségmegőrzők Fotó: PT / FMH

Fotó:

A superfood megjelölést olyan élelmiszerekre kezdték használni, amelyekről azt állítják, hogy tápanyagsűrűségük, vagyis makro-, és mikroelem-tartalmuk kiváló. A kifejezést azonban nem definiálta sem az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, sem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, továbbá dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek sem használják. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége úgy gondolja, mértékkel minden helyet kaphat az egészséges életrendben, és nincs olyan élelmiszer, melynek ne lenne valami táplálkozástudományi szempontból előnyös tulajdonsága. Ezért összegyűjtöttek néhány hazai élelmiszert, amelyek különlegességnek számíthatnak, meglepő ízük vagy a megjelenésük miatt, ezért a kuriózum- és egzotikumfaktort maximálisan kielégítik az erre éhes fogyasztó számára. Ezek közül választottunk néhányat.

Lenmag

A lenmagból sajtolt lenmag­olaj kiváló növényi omega-3 zsírsav forrás, alfa-linolénsav tartalma közel 60 százalék, ezért jelentős szerepe van többek között a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. A chiamaggal, mogyoróval, tökmaggal, dióval, fenyőmaggal és napraforgóval összehasonlítva messze a lenmagnak a legmagasabb az omega-3 tartalma. Élelmirost-tartalma is jelentős, így mag és magtöret formában is kiváló rostforrás. Értékes zsírsavtartalma elsősorban teljesen apróra őrölve, és leginkább lenmagolaj formájában hasznosul.

Csipkebogyó, lenmag és aszalt szilva: egytől egyig tápanyagban gazdagok és jó egészségmegőrzők
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A lenmag és alkotórészei bizonyítottan segítenek a metabolikus szindróma megelőzésében, részt vesznek az oxidatív stressz következtében kialakuló gyulladásellenes folyamatok támogatásában. Fitoszterin- (lignán) tartalmának köszönhetően gátolja a koleszterin termelődését és felszívódását. A lenmagolaj a magas telítetlen zsírsavtartalma miatt könnyen oxidálódik, így fontos, hogy hőtől és fénytől védjük, tároljuk hűtőben. Túlzott fogyasztása nem javasolt. A lenmag és lenmagolaj vegyes étrendbe beillesztett – napi 30 gramm lenmag (kb. 3 evőkanálnyi) és kb. 10 gramm lenmagolaj (kb. 1 evőkanálnyi) – dózisa még nem okoz toxikus károkat.

Csipkebogyó

Antioxidáns hatása egészen kimagasló, ezzel van összefüggésben, hogy fájdalomcsillapító hatásáról is beszámoltak vizsgálatok. A csipkebogyó a szárítás során veszít ugyan C-vitamin-tartalmából, de még így is jelentős forrás lehet számunkra, ha a bogyót nem forrázzuk, hanem hideg vízben 12 órát áztatjuk teakészítéshez. A C-vitamin és egyéb fitokemikáliái aktívan részt vesznek a daganatellenes folyamatokban. A szárított terményből készült őrlemény kiváló része lehet a manapság népszerű zabkásáknak, turmixoknak, smoothie-knak, különösen a vitaminszegénynek titulált téli, kora tavaszi időszakban. A csipkebogyóból készült lekvár már nem tekinthető C-vitamin-forrásnak, de a bogyó likopintartalma ebben a formában is aktívan betöltheti a daganat elleni hatás szerepét.

Homoktövis

Az apró, narancssárga bogyós gyümölcs jelentős anti­oxidáns-forrás, így rendszeres fogyasztásával szerepe lehet a legtöbb civilizációs betegség kialakulásának csökkentésében. Szabadgyökkötő, gyulladásellenes hatása allergiás folyamatokban a hisztaminfel­szabadulást gátolja, valamint bizonyítottnak tűnik szerepe a vércukormenedzsmentben is. Elsősorban nem C-vitamin-tartalma miatt kiemelkedő jelentőségű, hisz az a tartósítás során alkalmazott hőbehatás miatt nagymértékben csökken. A homoktövissel leggyakrabban préslé vagy gyümölcslésűrítmény formájában találkozunk, de homoktövis-magolaj is elérhető már.

A magolaj a máj méregtelenítő folyamatait tudja támogatni, emellett E-vitamin-tartalma támogatja a gyulladásellenes folyamatokat. Reggeli zabkásában, gyümölcsös joghurtban is helye lehet a kellemes ízű, élénk narancssárga színű olajnak. Mivel véralvadásgátlásban bizonyítottnak tűnik a hatása, így vérhígító szedése mellett a túlzott beviteltől tartózkodni kell.

Aszalt szilva

Bár remek rostforrás, az aszalt szilva sokkal több, mint szükség esetén mérsékelt hashajtó hatású rágcsálnivaló. Számtalan fitonutrienst tartalmaz, így a daganatmegelőző, egészségtudatos étrend része lehet, ugyanakkor az oxigén szabadgyökkötő képessége roppant magas. Némi hátránya, hogy az aszalási eljárás során sokszor alkalmaznak kémiai anyagokat, melyek szép színt és puhaságot kölcsönöznek a konzervált terménynek. Bár a legtöbb vizsgálatban a kén-dioxid maradvány a határértéken belül volt az élelmiszerekben, kisgyermekek esetén figyelni kell erre a rizikófaktorra. Szerencsére, ma már kaphatók hozzáadott adalékanyag-mentes aszalványok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában